Videospeler inladen...

Allemaal Amerikaan: oog in oog met Cindy De Boom

Elke week laat onze correspondent in de VS een gewone Amerikaan aan het woord. Soms zijn ze wit, soms zijn ze zwart, geel of bruin, of nog anders gekleurd. Maar wel allemaal Amerikaan. Deze week: het verhaal van Cindy De Boom-Eekhoff.

Cindy De Boom-Eekhoff is 52 jaar. Ze woont en werkt in Pella, Iowa. De Boom werkt in een authentieke Nederlandse windmolen. Ze houdt er de winkel van het museum open. Pella, het kleine stadje waar ik haar ontmoette, lijkt op een miniatuurversie van een doorsnee gezellig Nederlands stadje. Alles ademt hier Nederland.

Eind negentiende eeuw kwamen heel wat Nederlandse boeren naar Pella afgezakt. Hier was veel grond, veel ruimte. De familie De Boom was één van de vele Nederlandse immigrantenfamilies in Iowa. Cindy is zelf opmerkelijk genoeg nog nooit in Nederland geweest, en dat vindt ze erg jammer. Haar vader kent nog Nederlands, zij niet meer.

Cindy De Boom heeft een man en drie kinderen: een dochter, en twee zonen. Religie is de motor in haar leven. Ze houdt van de vriendelijkheid van de Midwest. "Hier wordt de deur nog voor je opengehouden. Hier hebben mensen nog contact met mekaar, en beheersen sociale media niet de hele conversatie", zegt Cindy.

Cindy's familie komt voor een deel uit Noord-Brabant, voor een deel uit Friesland. Ze is trots op haar oorsprong. "Ik ben lang, ik heb grote voeten, ik ben zuinig, en ik werk hard", zegt ze, "en dat maakt me echt wel héél Nederlands."

Pella heet je op het dorpsplein gewoon "welkom" in het Nederlands. Je kan er ook frikadellen en bitterballen krijgen, en Nederlands gebak bij bakkerij Van der Ploeg. 

Oog in oog met Cindy De Boom, uit Pella, Iowa.

Videospeler inladen...

Allemaal Amerikaan

VRT-correspondent Björn Soenens komt op zijn reportagereizen dwars door Amerika veel gewone Amerikanen tegen. Ieder heeft zijn of haar verhaal en onze man tekent dat verhaal graag op. De korte video's (gefilmd door Daan Wallis) over al die verschillende Amerikanen vormen na verloop van tijd een staalkaart van Amerika: een doorsnee van die enorme diversiteit aan mensen.

Hoe staat het land ervoor? Wat denken gewonen Amerikanen? Waar dromen ze van? Wat hopen ze, voor zichzelf, en voor hun land? Hoe kijken ze naar hun eigen leven? Terwijl ze recht in de camera kijken, luchten ze hun hart. Altijd worden ze lukraak op straat aangesproken, zonder voorkennis over wie ze zijn. Hun openhartigheid is vaak verbazingwekkend. Hun verhalen vormen een echte volksgeschiedenis van de VS. Hoe het leven écht is.

Meest gelezen