Videospeler inladen...

Asbest in 8 op de 10 scholen van het  Gemeenschapsonderwijs in Brussel

In bijna acht op de tien schoolgebouwen van het Gemeenschapsonderwijs in Brussel is nog asbest aanwezig. Dat blijkt uit een rondvraag van persagentschap Belga. De scholen vragen meer overheidssteun om het asbest te kunnen verwijderen. 

Asbest werd tot eind jaren negentig gebruikt als bouwmateriaal. Maar dat is intussen verboden omdat het kanker kan veroorzaken. Toch is in heel wat oudere gebouwen, zoals de gemeenschapsscholen in Brussel, nog asbest aanwezig. 

In 2019 vonden er in een zestal van de ruim honderd instellingen van de Scholengroep Brussel asbestverwijderingswerken plaats, naar aanleiding van renovatiewerken. "Maar een planning voor het aantal asbestverwijderingswerken ligt niet vast. Bij risico wordt uiteraard wel meteen een verwijdering uitgevoerd.", vertelt Karin Struys, woordvoerster van de Scholengroep Brussel.

De scholengroep besteedt jaarlijks al bijna 70.000 euro aan het verwijderen van asbest. 

Karin Struys, Gemeenschapsonderwijs Brussel

"Alleen al aan de kleine renovatiewerken besteedt de scholengroep jaarlijks ongeveer 70.000 euro, voor het verwijderen van asbest. De scholengroep kan hiervoor slechts deels aanspraak maken op subsidies."

"Helaas genieten we niet van de extra financiële steun van OVAM (de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, red.) die scholengroepen in Vlaanderen wel kunnen krijgen. Het zou daarom goed zijn indien ook vanuit Leefmilieu Brussel extra subsidies worden gegeven aan de Nederlandstalige GO!-scholen in Brussel", besluit Struys.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen