Videospeler inladen...

Bel-20 op het hoogste peil in 12 jaar, "maar een gezonde dosis scepsis is altijd op zijn plaats"

De Bel20 - de korf met de 20 belangrijkste aandelen is dat - sloot gisteravond op het hoogste peil in 12 jaar. En ook de beurzen van New York halen recordcijfers. De bezorgdheid over de impact van het coronavirus op de economie lijkt al wat getemperd te zijn.

4.184,27 punten voor de Bel-20 gisteravond, dat is het hoogste peil sinds 7 november 2007. Onder meer het aandeel Barco deed het prima - 2,49 procent erbij - en ook KBC verbeterde dankzij goede kwartaalresultaten ruim 2 procent. In de voorbije maanden waren vooral hoopgevende onderzoeksresultaten bij biotechbedrijf Galapagos de motor van de groei van de Brusselse index.

Het optimistische beursklimaat is overigens niet van gisteren en dat ondanks heel wat economische onzekerheden: op dit moment legt het coronavirus grote delen van het openbare leven in China plat, er was de recente spanning met Iran, de brexit zorgt nog altijd voor enig onbehagen en de voorbije maanden was er ook het handelsconflict tussen VS en China.

Echt grote correcties hebben we de voorbije 10 jaar niet gezien. Dat betekent dat er ontegensprekelijk vroeg of laat een correctie zit aan te komen

Erik Joly, hoofdeconoom ABN Amro Private Banking

Onder meer Barco heeft al laten weten dat het door het coronavirus tijdelijk een lagere vraag verwacht van Chinese klanten, zoals bioscopen en eventementenorganisatoren. Ook KBC houdt rekening met een tijdelijke daling van de economische groei in China en andere ontwikkelende economieën.

Geen alternatieven

Maar dat lijkt de beleggers niet te deren. Zij drijven momenteel op optimisme, merkt Erik Joly, de hoofdeconoom van ABN Amro Private Banking.

"De Europese en Amerikaanse beurzen hebben de voorbije dagen moed geput uit het feit dat de impact van het coronavirus op de Chinese economie al bij al onder controle is. De Chinese president Xi Jinping gaf te kennen dat de groei al bij al zou meevallen. Als dat waar is, is dat belangrijk nieuws, want China is een van de drijvende krachten van de wereldeconomie."

Momenteel heerst bij beleggers ook een zogenaamde "buy on the dips"-mentaliteit, analyseert Joly nog. "Vanaf het ogenblik dat de beurzen een beetje naar beneden gaan, profiteren ze ervan om extra aandelen in te kopen. Ik denk dat er op dit moment weinig alternatieven zijn." Beleggen in obligaties levert vandaag bijvoorbeeld weinig op, gezien de lage rentestand wereldwijd.

Correctie op komst?

Toch waarschuwt Joly ook. "Als je in aandelen belegt, moet je een aantal regels in je achterhoofd houden. Je mag nooit gaan voor de korte termijn, je moet voldoende spreiden en je moet je ervan bewust zijn dat aandelen ook fors kunnen zakken. In 2018 hebben we al een voorproefje gehad. Maar echt grote correcties hebben we de voorbije 10 jaar niet gezien. Dat betekent dat er ontegensprekelijk vroeg of laat een correctie zit aan te komen."

Bottomline? "Een gezonde dosis scepsis is altijd op zijn plaats. Voorzichtigheid blijft geboden, ook de komende dagen en weken."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen