Belgische instellingen ontwikkelen veelbelovende radio-isotoop in strijd tegen prostaatkanker

Het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) en het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK CEN) gaan samen lutetium-177 ontwikkelen. Dat is een radio-isotoop die veelbelovend lijkt te zijn in de strijd tegen prostaatkanker. Lutetium-177 heeft als voordeel dat het heel gericht kan worden toegediend, waardoor er minder neveneffecten optreden. 

Lutetium-177 wordt op dit moment in ziekenhuizen vooral gebruikt om zogenoemde neuro-endocriene tumoren te bestrijden. Dat zijn tumoren die ontstaan uit neuro-endocriene cellen die zich vooral in de organen van het spijsverteringsstelsel bevinden (maag, pancreas, darmen…). .

PSMA

Maar in klinische studies lijkt de stof ook heel doeltreffend in de behandeling van prostaatkanker. Bij prostaatkanker scheiden de tumorcellen veel PSMA (een eiwit) af. Onderzoekers hebben een tijdje geleden een stofje ontdekt dat zich aan PSMA vasthecht. In de klinische studies wordt aan het stofje lutetium-177 gekoppeld. 

Zodra het stofje in het lichaam geïnjecteerd is, gaat het rechtstreeks naar de tumorcellen in de prostaat, waar het zich vastmaakt. De radioactieve straling die het lutetium-177 afgeeft, vernietigt de tumorcellen zonder het omliggende weefsel te beschadigen. Dat komt omdat de straling van lutetium-117 hooguit 1 millimeter in het weefsel doordringt, en daarmee enkel de tumorcellen raakt. 

Stijgende vraag

Omdat lutetium-177 zo succesvol blijkt te zijn in de behandeling van prostaatkanker, verwachten het IRE en het SCK dat de vraag ernaar de volgende jaren wereldwijd zal verdrievoudigen. Daarom hebben ze de krachten gebundeld om samen lutetium-177 aan te maken. In de komende jaren willen ze ook nog andere radio-isotopen ontwikkelen.       

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. In ons land komen er elk jaar meer dan 9.000 nieuwe gevallen bij. Voor prostaatkanker bestaan er verschillende behandelingen, waaronder chirurgische verwijdering, externe bestraling en chemo- en hormoontherapie.  De behandeling met lutetium-177 is nieuw en wordt voorlopig alleen maar toegepast in klinische studies, bij patiënten die uitbehandeld zijn. 

Meest gelezen