Harold Versteeg

Bijna alle straten in stad Antwerpen zijn te smal om fietsers met de auto in te halen, zegt Fietsersbond

Je mag als autobestuurder geen fietser inhalen in de meeste straten in de binnenstad van Antwerpen en in het centrum van de districten. Dat blijkt uit een studie van de Fietsersbond. Volgens de wegcode moet je als chauffeur binnen de bebouwde kom één meter tussenlaten als je een fietser wil inhalen en dat is op veel plaatsen onmogelijk. 

Uit een eigen studie concludeert de Fietsersbond dat automobilisten geen fietsers mogen inhalen in zo goed als alle straten in de stad Antwerpen en het centrum van de Antwerpse districten.

De straten blijken te smal om een meter tussen te laten, zoals de wegcode het binnen de bebouwde kom oplegt. “Wanneer die meter niet wordt gerespecteerd kan dat tot gevaarlijke situaties leiden, zeker in een stedelijke omgeving met veel parkeerstroken”, zegt Maarten Vrebos van de Fietsersbond.

Die straten moeten dus, volgens de Fietsersbond, straten worden waar auto’s de fietsers niet meer mogen inhalen, zoals fietsstraten. “Maar wanneer er niet genoeg plaats is om een fietser in te halen, moet een straat niet eens ingericht worden als een fietsstraat met markeringen en borden om een inhaalverbod af te dwingen”, vertelt Vrebos op Radio 2 Antwerpen.

De Fietsersbond roept chauffeurs op om de verkeersregels correct na te leven en dus ook in te smalle straten geen fietsers voorbij te steken. Ook hoopt de Fietsersbond op meer politiecontroles.

Meest gelezen