Aalsterse Carnavalsvereniging brengt scheldwoordenboek uit: "Als teken van liefde"

Carnavalsvereniging Korozje bestaat 35 jaar en om dat te vieren brengt ze een eigen "diksjoneir" uit met Aalsterse scheldwoorden.  "Men Iejste Verwoitboeksken", heet het boekje. “We vieren onze verjaardag met schelden", zegt auteur Wim Ghysels lachend.

Tijdens Aalst Carnaval is het al jaren een traditie om elkaar op de korrel te nemen. Niet alleen door zich te verkleden maar ook door krachttermen te gebruiken. "Het verwijten in het dialect maakt deel uit van onze cultuur, van de traditie. We doen het uit liefde", vertelt Wim Ghysels, auteur van het scheldwoordenboekje.

Het zijn magnifieke woorden: nen achterwesjoever, nen teppen    

Wim Ghysels

Ghysels stelde het boekje niet alleen samen. Hij kreeg hulp van andere leden van de carnavalsvereniging. “Er zijn woorden die wij bij Korozje gebruiken en die niet in het officiële Aalsterse woordenboek staan”, legt Ghysels uit zoals "nen achterwesjoever" (een dommerik) en "nen teppen" (een belachelijk persoon). Er staan ook woorden in uit "Den Oilsjtersen Diksjoneir". Ghysels zat daarvoor samen met woordenboeksamensteller Jan Louies.  Het nieuwe scheldwoordenboekje is verkrijgbaar in verschillende Aalsterse cafés. 

Korozje is niet de enige carnavalsgroep die zo’n boek uitbrengt. "We leren woordjes van elkaar, dat is plezant. Vooral aan de toog. Met een extra pint kan je ook altijd iets meer. Dan gaat het allemaal wat vlotter", lacht Wim. 

Aalsters dialect verdwijnt

Met het boekje wil Ghysels het dialect levend houden omdat de jongere generatie het almaar minder gebruikt.  "De teksten op de carnavalswagens zijn “in ’t Oilsjters” maar je voelt dat de kennis vermindert. De kans is groot dat het Aalsters zal verdwijnen. Niet morgen of overmorgen, maar ooit”,  gaat Ghysels verder.  “Het is belangrijk dat er genoeg aandacht aan wordt besteed. Hier in Aalst doen we ons best”, zegt een overtuigde Wim Ghysels.

kasto80

Meest gelezen