Videospeler inladen...

Sterke stijging van corona-patiënten in Chinese provincie Hubei door nieuwe, bredere definitie van "besmetting"

In de Chinese provincie Hubei is het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus in een dag tijd enorm gestegen, net als het aantal doden. In 24 uur kwamen er meer dan 14.000 nieuwe besmettingen bij. Dat komt vooral doordat de overheid een nieuwe definitie van "besmetting" hanteert. Tot nu toe was een bloedtest noodzakelijk, voortaan wordt de diagnose ook gesteld op basis van enkel symptomen. Intussen schuift de Chinese overheid hoge partij­functionarissen in Hubei en Wuhan aan de kant, om de orde en stabiliteit te bewaren.

Rond de jaarwisseling werden veel mensen ziek in en om de stad Wuhan, de hoofdstad van de oostelijke provincie Hubei. Ze kregen te maken met koorts en hoesten en in sommige gevallen ademhalingsmoeilijkheden en een longontsteking. Het bleek te gaan om een besmetting met een tot dan toe onbekend coronavirus. Dat heeft intussen de naam Covid-19 gekregen. Het virus breidde zich in een snel tempo uit, vooral in China. Er zijn ook mensen aan overleden, vooral oudere mensen en mensen die al verzwakt waren door andere gezondheidsproblemen.

De Chinese autoriteiten brengen elke dag een balans van het aantal besmettingen en overlijdens. Ook vandaag zijn er nieuwe cijfers. In de provincie Hubei, waar het virus uitgebroken is, zijn er sinds gisteren 14.840 mensen extra besmet met het nieuwe coronavirus. Het aantal besmettingen steeg van 33.366 tot 48.206. 242 mensen zijn overleden aan de gevolgen van een besmetting. Het dodental stijgt daarmee in een dag tijd van 1.069 tot 1.310.

Dat is een sterke stijging in vergelijking met de vorige dagen. Voor alle duidelijkheid, het gaat enkel om cijfers voor de provincie Hubei, niet om nationale cijfers voor heel China. Volgens de nationale gezondheidscommissie zijn er in het hele land nu 59.804 besmettingen en 1.367 overlijdens.

Geen bloedtest meer nodig

De sterke stijging komt vooral door de invoering van een nieuwe, bredere definitie van een besmetting met Covid-19 door de Chinese overheid. Tot nu toe was een bloedtest nodig om te spreken van een bevestigde besmetting. Voortaan geldt ook een klinische diagnose. Dat wil zeggen dat de diagnose gesteld wordt op basis van ernstige symptomen. Ook een CT-scan waarop een longinfectie te zien is, is voldoende. Daarnaast wordt ook de reisgeschiedenis van patiënten mee in kaart gebracht.

13.332 van de 14.840 nieuwe besmettingen in Hubei zijn op basis van de nieuwe, bredere definitie vastgesteld. Daarbij niet alleen mensen die gisteren symptomen vertoonden, maar ook mensen die ergens in de afgelopen weken last kregen van een combinatie van hevige koorts, spierpijn en moeilijk ademhalen.

Bij 134 van de 242 nieuwe sterfgevallen geldt ook de nieuwe definitie. Het slachtoffer is dan niet getest op het virus, maar had het op basis van allerlei kenmerken zeer waarschijnlijk wel. Ook zonder dat die groep van louter klinische diagnoses wordt meegeteld, is de toename van het aantal doden in Hubei de grootste in 24 uur.

Behandeling sneller mogelijk

Ongeveer 80 procent van alle besmettingen in China situeren zich in de provincie Hubei. De miljoenenstad Wuhan, waar het virus voor het eerst gesignaleerd werd, is enkele weken geleden in quarantaine geplaatst. Ook verschillende andere steden in de provincie zijn virtueel afgesloten van de buitenwereld, er is geen transport mogelijk.

Waarom de Chinese overheid nu met een nieuwe definitie van besmetting komt, is niet helemaal duidelijk. Het betekent wel dat mensen nu al veel vroeger in een ziekenhuis terechtkunnen voor behandeling. Tot nu toe had je daar een door een bloedtest bevestigde diagnose voor nodig. Als dokters patiënten in een vroegere fase kunnen behandelen, verkleint de kans dat zieke mensen anderen kunnen besmetten.

Politiek staartje

Intussen krijgt de uitbraak van het nieuwe coronavirus een steeds groter politiek staartje. De Chinese overheid heeft nu Jiang Chaoliang, de provinciesecretaris van de Communistische Partij in Hubei, ontslagen en vervangen door Ying Yong, de leider van de Communistische Partij in Shanghai. Ook Ma Guoqiang, de partijchef van de Communistische Partij in de stad Wuhan, is ontslagen en vervangen door Wang Zhonglin, de partijchef in de stad Jinan, in de provincie Shandong.

Het zijn de hoogste partijverantwoordelijken in Hubei tot nu toe die de laan uitgestuurd worden. Eerder deze week zijn de Communistische Partijleider en de directeur van de gezondheidscommissie in Hubei ontslagen. Ze zijn vervangen door een vertegenwoordiger van de Chinese nationale gezondheidscommissie.

President Xi Jinping schuift vertrouwelingen naar voren om de stabiliteit en de rust te bewaren. Heel belangrijk voor hem, het presidentschap mag niet in gevaar komen.

Eefje Rammeloo

"Het ontslag van Jiang Chaoliang komt niet onverwacht", zegt correspondente Eefje Rammeloo in China. "Hij wordt vervangen door Ying Yong, een echte partijloyalist. Zijn aantreden werd aangekondigd net na de nieuwe cijfers van Hubei, een mooie timing, hij hoeft er geen verantwoordelijkheid voor te dragen. Hij heeft een verleden bij de veiligheidsdiensten. En Wang Zhonglin, de nieuwe partijchef in Wuhan, was vroeger een politiefunctionaris."

Ying en Wang zijn dus allebei sterke leiders als het op stabiliteit aankomt, zegt Rammeloo. En het zijn bovendien vertrouwelingen van de Chinese president Xi Jinping. "Hij schuift hen naar voren om orde op zaken te stellen in Hubei en Wuhan. Hij wil de rust bewaren. Heel belangrijk, zijn presidentschap mag niet in gevaar komen."

De Chinese autoriteiten, vooral in Hubei, hebben heel wat kritiek gekregen voor hun aanpak van het nieuwe coronavirus. Ze zouden er -zeker in de beginfase- te laks mee omgesprongen zijn, waardoor het virus zich heel snel kon verspreiden.

Beluister hier het gesprek met Eefje Rammeloo in "De ochtend" en/of lees verder:

Hoe zit het met de cruiseschepen?

Op het Britse cruiseschip Diamond Princess, dat in quarantaine ligt in Japan, zijn nu al 221 mensen besmet met het nieuwe coronavirus, dat zijn er 44 meer dan gisteren. Het schip ligt al sinds 1 februari vast in de haven van Yokohama, nadat het virus bij een van de 3.700 passagiers opgedoken was. De besmette patiënten worden van boord gehaald en in ziekenhuizen aan land verzorgd. De andere opvarenden mogen het schip niet verlaten en moeten in hun kajuit blijven. De quarantaine geldt minstens tot 19 februari.

Het Nederlandse cruiseschip Westerdam is intussen aangekomen in de Cambodjaanse haven Sihanoukville. Vijf landen in Azië weigerden de voorbije dagen om het schip toe te laten uit schrik voor het nieuwe coronavirus. Nochtans is aan boord niemand ziek. Het cruiseschip heeft 1.455 passagiers aan boord, onder wie 91 Nederlanders en ook een aantal Belgen. Iedereen mag binnen enkele dagen van boord. Mogelijk krijgen ze wel een korte medische controle.

Nog andere ontwikkelingen:

  • Deze voormiddag zitten de Europese ministers van Volksgezondheid samen voor overleg. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil in haar tussenkomst vooral waarschuwen tegen negatieve, racistische reacties naar de Aziatische, vooral Chinese, gemeenschap in Europa.
  • Het World Mobile Congress (WMC) in Barcelona, de grootste telecom­beurs ter wereld, is afgelast. De beurs had normaal gezien op 24 februari van start moeten gaan, maar de voorbije dagen hadden verschillende bedrijven afgezegd vanwege het nieuwe coronavirus. De organisatoren hebben nu beslist om het hele evenement te annuleren.
  • De formule 1-wedstrijd van China, die op 19 april gereden had moeten worden in de stad Shanghai, wordt uitgesteld.

Bekijk hieronder het gesprek met Koen Wauters in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen