Radio 2

De klok van station Gent-Sint-Pieters werkt weer, ruim 4 maanden na blikseminslag

De klok op het torentje van het station Gent-Sint-Pieters werkt weer. Op 1 oktober vorig jaar legde een blikseminslag die klok stil. Het was toen precies 7.26 uur, en dat uur is 135 dagen blijven staan. Om allerlei redenen duurde het ruim vier maanden om de klok te kunnen herstellen.  

Het was een felle bliksem en een harde donderslag de ochtend van 1 oktober 2019. Iedereen in de buurt was geschrokken. Dat de klok niet meer werkte was een spijtig schadegeval. 

Maar dat de klok ruim vier maanden lang op 7.26 uur bleef staan, werd een gespreksonderwerp bij de pendelaars: "Waarom duurt het zo lang? Waarom brandt het licht van de wijzerplaat als het duister is, terwijl de klok toch niet werkt? Dat brengt ons in verwarring als het rond half acht 's ochtends of 's avonds is."

Radio 2

"Toch was het niet zo eenvoudig", zegt Bart Crols van de NMBS: "Het is allemaal heel modern tegenwoordig. Het is niet zoals vroeger met veren en mechanische onderdelen. Daar zit ook heel wat elektronica in, en er waren wisselstukken nodig om het systeem te herstellen. De procedure schrijft voor dat we dan offertes uitschrijven en prijzen en kwaliteit vergelijken. Daarom heeft het zo lang geduurd. Maar vandaag werkt de klok dus weer."

Het is niet zoals vroeger met mechanische onderdelen als veren

Bart Crols van de NMBS

Als je nu aankomt aan Gent Sint-Pieters, mag je dus weer met een gerust hart de klok vertrouwen. Hopelijk gooit storm Dennis volgend weekend geen roet in het eten.

kasto80

Meest gelezen