Foorkramer takelt lindebomen toe om attractie te plaatsen: "Geen snoeiwerk, maar pure amputatie", vindt Natuurpunt

Een foorkramer heeft twee lindebomen op de Hopmarkt in Aalst zwaar toegetakeld.  Op 14 februari begint daar de Winterfoor, maar een van de foorkramers ondervond problemen bij het plaatsen van zijn attractie. Hij besloot om twee van de bomen te snoeien, maar ging iets te ijverig te werk en haalde de helft van de kruinen weg. De foorkramer mag een boete verwachten.

De Hopmarkt in Aalst wordt regelmatig gebruikt voor grote evenementen, zoals de Winterfoor. De attracties van de foor zijn zonet geïnstalleerd, maar een van de foorkramers was iets te ijverig. "Die persoon heeft een aantal van de lindebomen duchtig gesnoeid om zijn attractie te kunnen plaatsen. Eigenlijk zijn de bomen geamputeerd, de helft van de kruin is compleet weg", vertelt Rik De Baere van Natuurpunt. "De bomen zijn onherstelbaar beschadigd."

Dit is geen snoeiwerk, maar pure amputatie

Rik De Baere, Natuurpunt

Niet gezocht naar een oplossing

Het plaatsen van een attractie is niet altijd evident, begrijpt De Baere. "Die foorkramer moet wat problemen gehad hebben om zich te installeren. Maar hij heeft geen enkele poging gedaan om het stadsbestuur te contacteren en het probleem op te lossen. Er kon bijvoorbeeld eens gekeken worden of de attracties anders konden geplaatst worden. In plaats daarvan heeft die persoon botweg de zaag genomen en de bomen toegetakeld."

(lees verder onder de foto)

Stad moet evenwicht zoeken

De Baere vindt dat de stad moet weten wat ze wil, want het plein van de Hopmarkt werd nog maar een aantal jaren geleden gerenoveerd en die lindebomen staan er nog maar zo'n vijf jaar. "Je kan niet én een mooi groen plein willen én reusachtige evenementen zoals Aalst Carnaval of een Winterfoor willen organiseren op datzelfde plein."

De planning van evenementen moet anders in de toekomst, voegt hij nog toe: "Ze moeten rekening houden met de inrichting van dat plein. Wanneer je bomen plant, moet je beseffen dat die uitgroeien en een heel brede kruin gaan krijgen."

De inrichting van het plein moet anders in de toekomst

Rik De Baere, Natuurpunt

Schade is onherstelbaar

De Baere begrijpt niet dat er zo nonchalant wordt omgegaan met openbaar patrimonium. "Die bomen staan daar zodat iedereen ervan kan genieten. De terrasjes kunnen er in de zomer onder geplaatst worden." Maar nu zijn de bomen zodanig beschadigd dat ze vervangen moeten worden. "Ik hoop dat de stad sterk optreedt en dat de kostprijs van de nieuwe bomen wordt doorgeschoven naar de dader."

Stad reageert geschokt

Ook de stad is verontwaardigd door het brute snoeiwerk. "We proberen altijd rekening te houden met het groen in onze stad bij het organiseren van evenementen. In de afgelopen 5 jaar hebben we, behalve enkele akkefietjes, nog geen problemen gehad met die lindebomen. Maar dit voorval gaan we zeker meenemen naar de toekomst toe en bij de evaluatie van de evenementen", zegt woordvoerder van de burgemeester Peter Van den Bossche.

Een eventuele boete voor de foorkramer is nog niet uitgeschreven. "Maar hij zal zeker moeten betalen voor de schade die hij heeft aangericht", besluit Van den Bossche.

kasto80

Meest gelezen