Gascentrale Maasbracht draait weer maar Nederland weigert vergunning voor kabel naar Belgisch netwerk

De gascentrale in de Nederlandse gemeente Maasbracht op amper drie kilometer van de Belgische grens, draait opnieuw na vijf jaar. Maar plannen om ze te verbinden met het Belgische netwerk, zijn door de Nederlandse klimaatminister Wiebes afgewimpeld. 

De gascentrale lag vijf jaar stil maar nu werkt ze dus weer.  En er zijn al lang plannen om die centrale ook met het Belgische net te verbinden, via een ondergrondse kabel naar Kinrooi. Maar de Nederlandse klimaatminister Wiebes weigert daar nu een vergunning voor af te leveren. 

Volgens Jo Mortier van de Duitse energiegroep RWE, eigenaar van de centrale,  betekent dit zeker niet het einde van de plannen: "De Nederlandse overheid heeft een negatieve beslissing genomen in verband met het toekennen van de concessie voor de aanleg van de kabel. En dat is een van de vele vergunningen  die we nodig hebben voor de uitvoering van dit project", zegt Mortier.

RWE blijft verder werken aan het project. "We zijn hard aan het werk om het op korte termijn toch te kunnen uitvoeren." RWE wil zich in oktober 2021 kandidaat stellen om in België elektriciteit te leveren. 

De gascentrale van Maasbracht heeft een vermogen van 1.300 megawatt, dat komt overeen met twee kerncentrales. 

Meest gelezen