Radio 2

Extra druk op bloemenveiling door Valentijn: "Niet langer zeven anjers, zeven rozen"

Op de bloemenveiling in Neder-Over-Heembeek worden 20 procent meer bloemen verkocht door Valentijnsdag. De Euroveiling is uitzonderlijk langer open zodat de 300 aanwezige bloemisten er genoeg voorraad kunnen inslaan. “Het is minder klassiek: niet langer zeven anjers, zeven rozen. Belgische bloemen zitten in de lift”, zegt florist Stefan Vandeputte uit Merelbeke. 

In de week voor valentijn trekt florist Stefan Vandeputte uit Merelbeke geen 2 maar 3 keer naar de Euroveiling in Neder-Over-Heembeek, de enige bloemenveiling van het land. Daar is het extra druk, vooral op donderdag, want floristen uit heel het land willen voldoende bloemen aankopen om boeketten en bloemstukken te kunnen maken voor Valentijnsdag.

“We zijn nu volop bezig met inkopen", vertelt Vandeputte als Radio 2 Oost-Vlaanderen hem 's ochtends opbelt. "Op dit moment zitten 300 mensen op een tribune op de veiling, het is een beetje te vergelijken met het voetbal", lacht Vandeputte.  "We kijken naar vijf klokken waar bloemen geveild worden. We bieden en proberen de beste bloemen voor een goede prijs binnen te halen.” Vandeputte is al van 5.30 uur op de veiling. Uitzonderlijk blijft ze nog open tot 8.30 uur.  

Radio 2

Belgische bloemen zijn helemaal terug

Heel wat bloemen op de veiling komen uit het buitenland. Door valentijn is er meer vraag en is er dus ook meer import uit Kenia, Ethiopië of Spanje. Er worden tot 20 procent meer bloemen verkocht. "Rozen blijven enorm in trek. Niet enkel rode rozen maar ook alle andere rozige tinten doen het goed. Vaak zijn die wel duur, de witte zijn goedkoper en ook van goede kwaliteit", vertelt Vandeputte. 

De Belgische bloemen zijn helemaal terug. "De sector heeft het moeilijk gehad door de buitenlandse concurrentie, maar de zaken die zijn blijven bestaan, leveren topkwaliteit af. De rozen, amaryllisen, margrieten en tulpen zijn echt super. Ze zijn wat duurder maar echt van veel hogere kwaliteit dan de geïmporteerde. Daar komt ook nog eens bij dat ze een veel kleinere ecologisch impact hebben.  Dat is belangrijk want mensen kopen bewuster dan vroeger." 

“Niet langer zeven anjers, zeven rozen”

"We merken dat mensen durven afstappen van de klassiekers. De tijd van de boeketten met zeven anjers en zeven rozen is voorbij", lacht Vandeputte. "Mensen kiezen nu vaker voor zogenaamde plukboeketjes met vooral veldbloemen." Vandeputte is alleszins klaar voor morgen. Hij trekt dan 's ochtends vroeg nog één keer naar de veiling om nog wat extra bloemen in te slaan. Daarna wordt het flink doorwerken om iedereen van een liefdesboeket te kunnen voorzien. 

kasto80

Meest gelezen