Paartijd bij de wolven: krijgen Noëlla en August weldra welpjes?

Er zijn mogelijk welpjes op komst van wolf August en wolvin Noëlla. Het paarseizoen van de wolven is volop aan de gang en het koppel is al meerdere keren samen gespot. 

Een maand geleden werden wolf August en wolvin Noëlla samen gespot op het militair domein Hechtel-Eksel. Alles leek erop dat de twee een koppel vormen.  Voor boswachter Eddy Ulenaers van Natuur en Bos is het onmogelijk om in te schatten of er wolvenwelpjes op komst zijn, maar als ze paren komen we er snel achter: "Na de bevruchting duurt het maar 63 dagen en dan gaan wolven werpen."   

Wolven zijn storm Ciara dankbaar

Wolven maken hun nest graag in een warme kuil of gracht die hen beschut tegen de wind en regen. “De kuil die ontstaat bij de wortels van een omgevallen boom is de ideale locatie,” zegt Eddy Ulenaers van Natuur en Bos. “Door de hevige storm Ciara die afgelopen week door ons land raasde zijn er in het gebied van de wolven veel bomen omgevallen. Dat is voor hen zeer gunstig om een nest te maken.” 

Wolf August stak al regelmatig de weg over. Ik hoop dat hij niet zal verongelukken

Boswachter Eddy Ulenaers

Het is niet de eerste keer dat wolf August bijna papa werd, want zijn vorige partner Naya was ook drachtig. Volgens onderzoekers van het Agentschap Natuur en Bos werd Naya gedood toen ze drachtig was of mogelijk toen ze al welpjes had. Nu maakt boswachter Ulenaers zich vooral zorgen over het gevaar van het verkeer. “Er zijn al verschillende meldingen binnengekomen dat de wolf de weg oversteekt. Ik hoop dat de wolven niet verongelukken.” 

Wolf Fencing Team zoekt vrijwilligers

Het Wolf Fencing Team Belgium - dat veehouders helpt om omheiningen te plaatsen tegen wolven - is intussen nog op zoek naar vrijwilligers. De organisatie is nu een jaar aan de slag om veehouders te helpen met hun omheiningen wolfbestendig te maken. En er komen meer en meer aanvragen binnen, merkt Naomie Terriere van het team op: "Mensen hebben duidelijk de weg ingeslagen van preventie, terwijl ze in het begin nog wat afwachtend waren. Het is duidelijk dat ze de hulp meer en meer inroepen." De aanvragen stijgen en met het oog op de toekomst zijn er extra opleidingsmomenten voorzien in maart en mei voor nieuwe vrijwilligers. Meer info vind je op de website www.wolffencing.be

Beluister de reportage met boswachter Eddy Ulenaers van Natuur en Bos:

Meest gelezen