Áls het coronavirus ook in Afrika opduikt, is het continent dan voorbereid?

Bij de epidemie met het nieuwe coronavirus is tot nog toe één Afrikaan besmet geraakt, een student uit Kameroen die in China verbleef. Op het Afrikaanse continent is de ziekte nog niet opgedaagd. De Wereldgezondheidsorganisatie en de Afrikaanse landen bereiden zich voor. Maar in medische kringen is men ongerust. 

Op de luchthaven van Brazzaville in de Republiek Congo moet iedereen door de warmtescanner (zie foto) en zo gebeurt het ook op andere plaatsen in Afrika, bijvoorbeeld in Lomé in Togo en in Juba in Zuid-Soedan.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft sinds eind januari ook de waakzaamheid in de Afrikaanse landen verhoogd. Er zijn instructies rondgegaan om de overheden en gezondheidsdiensten beter voor te bereiden op de komst van het virus. 

Tot nog toe zijn er geen besmettingen vastgesteld op het Afrikaanse continent. Er zijn wel 16 landen waar verdachte gevallen zijn onderzocht. Voorlopig zijn alle tests negatief. 

Internationaal overleg

Er zijn grote verschillen in Afrika wat de gezondheidszorg betreft.  De Wereldgezondheidsorganisatie, Afrikaanse overheden en ook internationale hulporganisaties voeren overleg en kijken waar er noden zijn.

Een van die organisaties is Artsen zonder Grenzen. Volgens dokter Cathy Janssens is het belangrijk om een goede analyse te maken: "we bekijken hoe het land zich al heeft voorbereid, bijvoorbeeld of de labo's zijn uitgerust om tests uit te voeren, of alles klaar is om besmette patiënten op te vangen en verdere verspreiding te voorkomen".

Op basis van die gegevens vraagt Artsen zonder Grenzen aan de landen of en hoe het hen kan ondersteunen. Maar zolang er niemand besmet is, is het afwachten. (lees voort onder foto, vluchtelingenkamp Zuid-Soedan)

Er is nog altijd geen besmetting opgedoken. Dus laten we het realistisch bekijken en niet in paniek slaan

Cathy Janssens, Artsen zonder Grenzen

Risico's in armere wjiken en gebieden

De Belgische gynaecoloog Marleen Temmerman werkt in Nairobi, in Kenia. Zij is minder gerust in een goede afloop. Temmerman was zelf een tijdlang werkzaam bij de Wereldgezondheidsorganisatie. Volgens haar zijn er lessen getrokken uit het verleden, bijvoorbeeld uit de slechte aanpak van de ebola-epidemie in West-Afrika in 2014.

"Maar het is de vraag in hoeverre Afrika is voorbereid op de komst van het nieuwe coronavirus. Er zijn dichtbevolkte wijken in grote steden en de publieke gezondheidsdienst is slecht uitgebouwd, zeker in armere gebieden. Daar ontbreken de middelen om mensen op grote schaal te isoleren of in quarantaine te houden. Ik vrees dan ook dat als er een uitbraak komt, het virus snel veel doden kan maken." Marleen Temmerman pleit voor een internationaal rampenplan met verschillende actoren wanneer de epidemie Afrika zou bereiken. 

Ik vrees dat er bij een uitbraak in Afrika, snel veel doden zullen vallen, zeker in armere gebieden.

Marleen Temmerman, gynaecoloog

Band met China

Er zijn duizenden Chinezen actief in heel wat grote infrastructuurwerken op het Afrikaanse continent. Een volledig plaatje is er niet, maar volgens getuigen daar, worden er voorlopig geen nieuwe werknemers vanuit China naar Afrika gestuurd. De Chinezen leiden ook een vrij afgezonderd leven en mengen zich nauwelijks met de Afrikaanse bevolking. 

Die Afrikaanse bevolking ligt voorlopig niet echt wakker van de komst van het nieuwe coronavirus. "Ze hebben andere problemen zoals voedsel, onderwijs en werkgelegenheid", zegt dokter Marleen Temmerman nog. "Er is wel ongerustheid bij de overheid en de medische actoren, maar de bevolking relativeert voorlopig." (foto onder: luchthaven Lomé, Togo)

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" over de coronapiek in China hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen