Videospeler inladen...

Britse minister van Financiën Sajid Javid stapt op, premier Boris Johnson stuurt andere kabinetsleden zelf wandelen

De Britse minister van Financiën Sajid Javid stapt op, hij wordt vervangen door Rishi Sunak, Javids nummer twee. De minister zou ontslag hebben genomen na een conflict met de adviseur van Boris Johnson, Dominic Cummings. Javids vertrek is opmerkelijk: vandaag heeft Boris Johnson zelf enkele leden van zijn regering wandelen gestuurd, maar Javid behield zijn job. Volgende maand moest hij ook de jaarlijkse begroting voorstellen.

Boris Johnson heeft zijn kabinet herschikt, daarin werden enkele leden de laan uitgestuurd, maar de minister van Financiën mocht op post blijven. Toch beslist hij om net vandaag op te stappen. Naar verluidt weigerde Javid al zijn adviseurs te ontslaan, wat hem van hogerhand gevraagd werd.

Andere ministers als Andrea Leadsom, minister van Economie, en Esther McVey, minister van Huisvesting, verloren hun posities in Boris Johnsons herschikking. Ook de minister bevoegd voor Noord-Ierland, Julian Smith, mag inpakken, net als procureur-generaal Geoffrey Cox.

Het ontslag van Noord-Ierlandminister Smith is slecht onthaald in Ierland, waar premier Leo Varadkar het ontslag betreurt: "Julian hielp om het politieke hart van Noord-Ierland, Stormont, weer op de rails te krijgen. Hij hielp ook om een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland te vermijden". De minister wordt opgevolgd door Brandon Lewis.

(lees verder onder de foto)

Ook Andrea Leadsom mag opstappen (links naast Boris Johnson)
UK Parliament

Rishi Sunak

Sunak, tot nu de nummer twee van Javid, mag overnemen. Hij werd voor het eerst verkozen in 2015, maar werd al gezien als een rijzende ster binnen de Conservatieve Partij. Hij wordt vaak naar voren geschoven om interviews te doen, en nam de plek van Boris Johnson in tijdens enkele debatten in de verkiezingen eind vorig jaar. De nieuwe minister zegt zelf "blij te zijn" met zijn aanstelling: "Er is veel werk aan de winkel". Werk zeker, hij zal snel aan de slag moeten, want over vier weken moet de begroting worden voorgesteld. 

(Lees verder onder de foto)

De nieuwe minister van Financiën, Rishi Sunak
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

De nummer 2 bij Financiën wordt de voormalige brexitminister Steve Barclay. Als Chief Secretary to the Treasury mag hij straks het handelsakkoord met de Europese Unie onderhandelen. Barclay was de laatste in het lange rijtje brexitministers, maar zijn functie hield op te bestaan toen het Verenigd Koninkrijk eind vorige maand vertrok uit de Europese Unie. Hij zal als volwaardig lid deelnemen aan de zittingen van het kabinet, heeft de regering laten weten. 

Bekijk het verslag uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen