Videospeler inladen...

Vlaamse jongeren met Aziatische roots over beledigingen wegens coronavirus: "Mensen beginnen te blaffen naar mij"

Steeds meer Vlaamse jongeren met Aziatische roots ervaren racistische of beledigende opmerkingen na de uitbraak van het coronavirus. Verschillende jongeren vertellen aan ons Instagram-jongerenkanaal nws.nws.nws wat ze zoal te horen krijgen.

Sinds de uitbraak van het coronavirus merken mensen met Aziatische roots dat ze vaker geconfronteerd worden met racistische of beledigende opmerkingen. Niet alleen op sociale media merken ze een toename van racistische opmerkingen, ook in het echt krijgen ze vaker te maken met kwetsende opmerkingen. Ons Instagram-jongerenkanaal nws.nws.nws liet verschillende jongeren met Aziatische roots aan het woord.

(lees verder onder de Instagrampost)

Jeanne (15)

Mensen beginnen te blaffen naar mij. Het is heel kwetsend om zo'n dingen te krijgen, want wij zijn slachtoffers van het virus en heel bezorgd om onze familie

Jeanne

Zo getuigt Jeanne (15), die half Chinees is: "Mensen beginnen te blaffen naar mij. Het is heel kwetsend om zulke dingen te krijgen, want wij zijn slachtoffers van het virus en heel bezorgd om onze familie. En er dan nog bovenop krijgen: "Jullie verdienen het als jullie zo een rare dingen eten". Heel kwetsend. Zo een virus is geen excuus om racistisch of xenofobisch te zijn."

Videospeler inladen...

Leonard (28)

Ik ben onlangs ziek geweest. Ik had gewoon sinusitis. En dan waren er ook mopjes van je hebt het coronavirus toch niet meegebracht.

Leonard

Ook Leonard (28) ervaart beledigende opmerkingen. "Ik ben onlangs ziek geweest. Ik had gewoon sinusitis. En dan waren er ook mopjes van "Je hebt het coronavirus toch niet meegebracht?". Vind ik dat spijtig? Ja. Vind ik dat irritant? Ook wel een beetje. Maar je kunt mensen niet verplichten om slim te zijn."

Videospeler inladen...

Tjeng (24)

Tjeng (24) merkt dat er meer opmerkingen over komen: "Op het werk maken ze daar wel stomme mopjes over, "Tjing Tjang Corona" of van "Jij bent toch ook niet ziek hé?". Is dit racisme? Ik weet het niet. Ze zullen het ook niet aanvallend bedoelen maar meer als een stomme grap. Mijn zus werkt in een schoonheidssalon en er kwam een klant binnen die heel onbeleefd en bot zei "Jij hebt toch ook geen corona hé". Ze was echt van haar melk." 

"Tjing Tjang Corona" of van "jij bent toch ook niet ziek hé?"

Tjeng

Volgens haar is het belangrijker om te focussen op de echte problemen: "Ik probeer het me niet aan te trekken, omdat we daar geen tijd voor hebben; het is beter om te focussen wat de echte problemen zijn; hoe het voorkomen van besmet te worden."

Videospeler inladen...

De Block gaat racisme aankaarten

De Europese ministers van Volksgezondheid zitten vandaag bijeen om te bekijken of er bij ons extra maatregelen nodig zijn in de strijd tegen het coronavirus. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) gaat het racisme daar ter sprake brengen: "We denken dat het zeker niet gepast is om op de sociale media racistische uitlatingen te doen, op basis van één bevolkingsgroep. Omwille van een virus, een soort griepvirus dat rond gaat."

Videospeler inladen...

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen