Korpschef politiezone LRH wil één grote politiezone in Limburg

Korpschef Philip Pirard van politiezone Limburg Regio Hoofdstad (LRH) pleit voor één grote Limburgse politiezone. In één grote zone zouden de georganiseerde misdaad, drugshandel en motorbendes in Limburg beter aangepakt kunnen worden, klinkt het.

De voorbije jaren zijn er in Limburg al heel wat politiezones samengesmolten. Maar korpschef Philip Pirard van de politiezone Limburg Regio Hoofdstad, één van de grote zones in Limburg, wil nog een stap verder gaan. Hij pleit voor één zone voor heel Limburg. "Zo kunnen we ons beter organiseren en kunnen we de problemen veel gerichter aanpakken." 

Met meer politie op straat kunnen we de problemen niet oplossen, de politie moet gericht op straat zijn.

Door op grotere schaal te werken, kan de politie efficiënter werken, vindt Pirard. "Waar er een probleem is, daar moet de politie zijn. Dat kan in uniform zijn maar ook anoniem of via de recherche. Zo kunnen we met meer deskundigheid te werk gaan." Volgens Pirard kan nieuwe technologie, zoals een cameranetwerk, een hulpmiddel zijn. 

Momenteel zijn er in Limburg nog 14 politiezones. Fusies aangaan heeft nochtans verschillende voordelen, zegt professor Jelle Janssens van de Universiteit van Gent. "Kleinere zones hebben niet voldoende personeel om alle problemen aan te pakken. En het is voor kleinere zones vaak moeilijker om genoeg en geschikt personeel te vinden." Toch zijn niet alle burgemeesters gewonnen voor een politiefusie.  Zo besliste Heusden-Zolder onlangs om alleen verder te gaan omdat een fusie te duur is. En in Zuid-Limburg zijn de fusieplannen op de lange baan geschoven door onenigheid.

Meest gelezen