22 gouden vogels op legendarische fabrieksschoorsteen van wolfabriek in Lot 

Op de schoorsteen van de voormalige wolfabriek in Lot, deelgemeente van Beersel, prijkt een nieuw kunstwerk. Het zijn 22 in bladgoud vergulde vogels. Zo blijft de schoorsteen een belangrijk herkenningspunt in de streek.  

De vroegere wolfabriek van Lot kreeg jaar geleden een herbestemming. De fabriek werd verbouwd tot appartementen. De projectontwikkelaar wou de site samen met de gemeente een extra uitstraling geven, en koos voor een kunstwerk. Dat kunstwerk van kunstenaar-beeldhouwer Philip Aguirre y Otegui staat er nu, het zijn 22 vergulde vogels.

Philip Aguirre: “Ik heb veel over de geschiedenis van de site gelezen, ik heb er rondgelopen, mijn ogen de kost gegeven en dan veel schetsen gemaakt. Langzaam kreeg het idee gestalte: een kleine gemeenschap van vogels die licht, luchtig en speels in een spiraal naar boven vliegen. Het werk heeft geen naam. Bewust. Ik laat het aan de inspiratie van de mensen die ernaar kijken.”

Belangrijk herkenningspunt

De schoorsteen was altijd al een herkenningspunt in de streek, en dat is ze nu nog meer, zegt Hugo Vandaele, burgemeester van Beersel. Hij is dan ook bijzonder opgetogen: “Van 1859 tot 1964 was hier de bekende Lotse wolfabriek gevestigd, die meerdere generaties inwoners tewerkstelde. Vroeger waren het de fabrieken die de mensen daar samenbrachten, nu is het de bewoning. In die zin heeft de schoorsteen als bakermat in het landschap een heel belangrijke taak.”

Meest gelezen