Foto: Letterenhuis

Letterenhuis tikt unieke privécollectie met brieven van Hugo Claus, Paul van Ostaijen en Willem Elsschot op de kop

Het Letterenhuis in Antwerpen heeft een unieke privécollectie op de kop getikt. Het gaat om de collectie Baestaens die onder meer manuscripten en brieven van grote namen als Paul van Ostaijen en Hugo Claus bevat. Die worden nu gedigitaliseerd.

De unieke privécollectie Baestaens behoort vanaf vandaag tot het Letterenhuis in Antwerpen, het literaire archief van Vlaanderen. In die collectie zitten brieven en manuscripten van grote namen uit de Vlaamse literatuurgeschiedenis als Paul van Ostaijen, Willem Elsschot en Hugo Claus. 

Werk, liefde en zorgen

Wat staat er nu in zulke brieven? "Auteurs schrijven veel over hun werk, de liefde en hun zorgen", legt Nele Hendrickx uit, directeur van het Letterenhuis. "Ze communiceren ook met elkaar, leggen twijfels aan elkaar voor en dat is uniek. Daarom zijn brieven zo belangrijk."

Wij noemen het 'Het Tweede Letterenhuis'

Nele Hendrickx, directeur Letterenhuis

Opmerkelijk zijn de unieke stukken die Baestaens aan het Letterenhuis aanbood én de volledigheid en onderlinge samenhang binnen de collectie. "Het is een aanvulling op onze collectie. Wij noemen het 'Het Tweede Letterenhuis'", vertelt Hendrickx. 

Het Letterenhuis zal nu de collectie digitaliseren. Zo wordt het materiaal permanent toegankelijk voor het publiek en kan het geraadpleegd worden, onder andere voor onderzoek. "Het is van cruciaal belang dat meer mensen nu toegang hebben tot de collectie."

Meest gelezen