foto Radio 2

Limburgers betalen heel uiteenlopende gemeentebelastingen

De gemeentebelastingen in Limburg vertonen een uiteenlopend beeld. Dat blijkt uit onze burgemeestersenquête. Op de meeste plaatsen blijven de belastingen onveranderd, al zijn in Genk zowel de personenbelasting als de belastingen voor de bedrijven verhoogd.

Als we kijken naar de personenbelastingen - het tarief dat je in de gemeente nog eens extra moet betalen op je inkomen - dan hebben zelfs 4 gemeenten hun tarief verlaagd. Hasselt en Heusden-Zolder hebben er elk een half percent afgedaan. Ook Beringen en Bilzen zijn lichtjes naar omlaag gegaan. Alleen in Genk is de personenbelasting verhoogd, met een half procent. De inwoners van Borgloon, Hoeselt, Kortessem en Maaseik betalen het meest op hun inkomen. Herstappe is met 5 % het goedkoopst.

Duurder om te wonen

Een ander beeld bij de opcentiemen, hetgeen je extra betaalt bovenop de Vlaamse belastingen op je huis en grond. 5 gemeenten hebben die opgetrokken, daar zijn niet toevallig de 4 bij die hun personenbelasting goedkoper hebben gemaakt. In Maaseik betaal je de hoogste toeslag op je woning, de opcentiemen zijn daar 1122, Borgloon en Gingelom komen daar net achter. As is de goedkoopste gemeente, met 630 opcentiemen, bijna de helft van Maaseik.

De krappe kas van Maaseik

Maaseik heeft vorig jaar al zijn belastingen verhoogd. “We waren genoodzaakt,” legt burgemeester Johan Tollenaere (Open VLD) uit. “Dat had te maken met de pensioenlast van de statutaire ambtenaren en die van het ziekenhuis waarover we trouwens nog aan het procederen zijn, samen met nog een aantal andere problemen. Ondertussen is de situatie verbeterd en krijgen we een behoorlijke som uit het Gemeentefonds omwille van de groene ruimte die we hebben, Vlaanderen komt ook tussen in de pensioenen en we krijgen nu reeds inkomsten uit de ontgrinding in het gebied Elerweerd. We wachten nu nog de uitslag van enkele lopende procedures af om te kijken of we in de toekomst de belastingen weer kunnen verlagen. Ondertussen hebben we wel een aantal pestbelastingen voor bedrijven, handel en horeca afgeschaft om die sectoren een duwtje te geven.”

Pelt houdt het goedkoop

Een ander verhaal in Pelt, dat sinds de fusie van Overpelt en Neerpelt bij de grotere gemeenten behoort, zijn personenbelasting en opcentiemen behoren nog altijd bij de laagste in Limburg. “Dat heeft voor een deeltje te maken met de schuldkwijtschelding die we van Vlaanderen kregen bij de fusie, maar toch op de eerste plaats met een gezond en zuinig beleid, dat we van de beide gemeenten hebben doorgetrokken. Toen hebben we trouwens afgesproken dat we het laagste tarief – dat van Overpelt – voortaan voor heel Pelt zouden toepassen,” aldus burgemeester Frank Smeets (CD&V)

Meest gelezen