Hof van beroep spreekt militairen vrij die verkeerschaos in Kennedytunnel veroorzaakten

In Antwerpen zijn de militairen vrijgesproken die bijna 3 jaar geleden met hun legervoertuigen in de Kennedytunnel in panne vielen. In de file die hierdoor ontstond, gebeurden enkele ongevallen. Volgens de rechtbank was er te veel twijfel of ze het met opzet hadden gedaan. In eerste aanleg werden de militairen wél veroordeeld voor het kwaadwillig belemmeren van het verkeer. 

In de vroege ochtend van 17 mei 2017 vielen twee legervoertuigen ongeveer gelijktijdig in panne in de Kennedytunnel. De tunnel was in beide richtingen versperd en er ontstond een lange file. Daardoor gebeurden er enkele ongevallen en moest de Liefkenshoektunnel tolvrij worden gemaakt. 

Al snel volgden er berichten in de media dat het om een vooraf afgesproken syndicale actie zou gaan. Op die manier wilden ze de aandacht vestigen op de slechte toestand van het materiaal van defensie. 

Twijfel

In eerste aanleg werden de betrokken militairen veroordeeld omdat ze kwaadwillig het verkeer hadden belemmerd. De rechtbank legde hen celstraffen met uitstel op van 4 tot 6 maanden en een geldboete van 4.000 euro. De militairen gingen in beroep en werden nu toch vrijgesproken omdat het niet vaststaat dat ze het effectief met opzet hebben gedaan. Uit sms-berichten kon wel opzet worden afgeleid, maar uit andere elementen bleek het tegenovergestelde dan weer waar. 

Meest gelezen