Minister van Werk Hilde Crevits (CD&V): “Er lopen gesprekken over een gedeeltelijke doorstart van CG Power Systems”

“Op dit ogenblik lopen er gesprekken over een gedeeltelijke doorstart van CG Power Systems.” Dat heeft Vlaams minister van Economie en Werk Hilde Crevits (CD&V) vanochtend gezegd in een antwoord op vragen in het Vlaams Parlement over het faillissement van de Mechelse transformatorenfabrikant. Kandidaat-overnemers hebben tot het einde van de maand tijd om hun dossier in te dienen.

Tien dagen geleden kregen de 450 werknemers van CG Power Systems in Mechelen te horen dat ze hun job kwijt waren omdat hun werkgever failliet was verklaard. Het vroegere Pauwels Trafo zat al een paar maanden in moeilijke papieren, maar toch was het faillissement een schok voor het personeel.

Sindsdien zijn het bange dagen voor het personeel: moeten ze nieuw werk zoeken of zal er zich een overnemer aandienen? Er zouden alleszins verschillende geïnteresseerden zijn voor het bedrijf. Dat bleek dinsdag al uit een overleg tussen de curatoren en de vakbonden en Vlaams minister van Werk Hilde Crevits bevestigde vanochtend in het Vlaams Parlement dat er inderdaad gesprekken lopen voor een gedeeltelijke doorstart van CG Power Systems. (Lees verder onder de tweet.)

Vlaams geld

Met wie die gesprekken gevoerd worden kan nog niet gezegd worden, want daarvoor is pas een procedure opgestart. Die voorziet dat kandidaat-overnemers tot het einde van de maand de tijd hebben om hun dossier in te dienen bij de curatoren. 

Afhankelijk van hun dossier zou een kandidaat-overnemer zou een Vlaams investeringsfonds bereid zijn om samen met het management te investeren. “Maar de haalbaarheid van die plannen wordt op dit ogenblik onderzocht”, zegt minister Crevits. 

Duidelijkheid in maart

Volgens de christelijke vakbond ACV Puls zou er uiterlijk midden maart duidelijkheid zijn over een eventuele doorstart van het failliete CG Power Systems uit Mechelen. Ondertussen is er vanuit andere bedrijven al erg veel interesse om vacatures in te vullen met medewerkers van de transformatorenbouwer, zegt vakbondssecretaris Peggy Schuermans.

Ondertussen heeft de Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB alle gegevens om vanaf volgende week informatiesessies en outplacementtrajecten op te starten. Minister Crevits zegt dat ze zowel op een overname inzet als op het begeleiden van het ontslagen personeel.

Het is een moeilijke situatie geeft de minister toe. Want als werknemers snel een job vinden, is dat slecht voor de overnemer. Maar als de werknemers wachten en er wordt toch overnemer gevonden, dan is dat sneu voor het personeel.

De bonden hebben intussen het personeel geadviseerd om niet te wachten met het zoeken naar een nieuwe baan. En als er zich later toch een overnemer zou aandienen, zouden ze eventueel toch nog op korte termijn kunnen terugkeren.

Meest gelezen