Radio 2

Moorslede begint met noodfonds voor bewoners die door een ramp worden getroffen

De gemeente Moorslede heeft een noodfonds in het leven geroepen voor inwoners van wie het huis door brand, storm of een ander groot ongeluk onbewoonbaar is geworden. Aanleiding is de brand in het huis van een gezin vorige vrijdag in deelgemeente Dadizele. De gemeente zal voortaan het geld dat inwoners in zo'n geval geven in een fonds onderbrengen. 

Vrijdagavond heeft een felle brand in Dadizele in West-Vlaanderen een woning in de as gelegd. De vader van het gezin was thuis en liep lichte verwondingen op. Zijn vrouw en twee kinderen waren niet thuis. De gemeente Moorslede heeft hen nu een tijdelijke woning gegeven. Op Facebook komen veel berichten van dorpsgenoten die iets willen doen, maar eerdere gevallen leerden dat zoiets uit de hand kan lopen. Daarom wil het gemeentebestuur voortaan de hulp coördineren.

Het containerpark van de solidariteit

"De solidariteit na zo'n ramp is telkens hartverwarmend", zegt burgemeester Ward Vergote (Open VLD), "maar op het einde van de rit verandert de tijdelijke woning van het getroffen gezin in "een containerpark van de solidariteit". Dan staat het daar overvol en zijn de mensen voor de tweede keer overvallen door een situatie waar ze geen vat op hebben. Mensen geven meubels en vooral veel kinderkleren en speelgoed, maar daar is het gezin weinig mee geholpen."

Gemeente als betrouwbare partner

Iedereen kan een bedrag storten in het noodfonds. Dat fonds zal dus niet groeien door de Moorsleedse belastingsbetaler. Het gemeentebestuur wil als betrouwbare partner een waarborg zijn dat elke euro goed wordt besteed. Voor de goede werking zal het gemeentebestuur een klein comité oprichten binnen het OCMW en wordt er ook een reglement opgesteld.

Meest gelezen