Een dorp in noordoost Nigeria na een aanval door Boko Haram in 2016.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Nigeriaans leger brandt dorpen plat en verjaagt honderden burgers in strijd met gewapende groep Boko Haram

Begin januari van dit jaar heeft het leger in Nigeria enkele dorpen platgebrand en de bewoners eruit verjaagd. Honderden mensen hebben alles verloren en zijn gedwongen naar vluchtelingenkampen gebracht. Naar eigen zeggen wil het leger zo de burgers beschermen tegen de gewapende groep Boko Haram. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International zegt dat het om oorlogsmisdaden kan gaan.

Drie dorpen in het noordoosten van Nigeria zijn begin januari door het leger ontruimd. De inwoners werden gedwongen op vrachtwagens gezet, en naar vluchtelingenkampen gebracht. De dorpen, met alle bezittingen en voedsel van de inwoners inbegrepen, werden volledig platgebrand. 

Zes jonge mannen werden ook geblinddoekt en gevangengenomen. Volgens getuigen werden ze door de soldaten ook geslagen met stokken. Tijdens hun opsluiting werden ze per twee aan elkaar geboeid, mochten ze hun cel maar een keer verlaten voor ondervraging en kregen ze maar een keer per dag eten. Een maand later werden de mannen weer vrijgelaten.

"Bescherming" van burgers

Volgens een mededeling van het leger zouden de zes mannen verdachten zijn geweest in de strijd tegen de gewapende groep Boko Haram, die de laatste maanden veel gewelddaden heeft gepleegd in noordoost Nigeria. De dorpelingen zouden dan weer slachtoffers zijn van Boko Haram, die het leger wou redden. Volgens sommige inwoners maakte het leger ook foto's toen ze op de vrachtwagens stapten, om het zo te laten lijken.

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International is het niet de eerste keer dat onschuldige mensen door het leger worden opgesloten. De regering voelt de druk om maatregelen te nemen tegen Boko Haram, maar de burgers zijn zo twee keer het slachtoffer: enerzijds van het geweld dat Boko Haram pleegt en anderzijds door de acties van de regeringstroepen.

Dat de dorpen zijn afgebrand op hetzelfde tijdstip als de mensen naar de kampen werden gestuurd, is bewezen met satellietbeelden. Volgens Amnesty kan het gaan om oorlogsmisdaden, en moeten de daders worden berecht. 

Boko Haram is een van de dodelijkste gewapende groepen ter wereld die verbonden is met terreurgroep IS. De gewapende groep is vooral berucht door de ontvoering van een groep van honderden schoolmeisjes in 2014.

Meest gelezen