Videospeler inladen...

Opnieuw 100-tal dieren in beslag genomen bij landbouwers die al celstraf kregen voor verwaarlozing

Op een boerderij in Heikruis, Pepingen in Vlaams-Brabant, hebben inspecteurs van Dierenwelzijn opnieuw een 100-tal dieren in beslag genomen.  De landbouwers werden drie weken geleden nog voor de vierde keer veroordeeld voor dierenverwaarlozing. Ze kregen toen een effectieve gevangenisstraf van vijf maanden, maar gingen in beroep.  

76 schapen, 6 lammeren, 10 kalkoenen en 10 kippen werden gisterenmiddag  in beslag genomen bij een landbouwerskoppel in Heikruis. Volgens dierenwelzijn waren heel veel dieren verzwakt en niet goed verzorgd. "Er waren heel veel dieren die geen water hadden en bij het geven van water zagen we toch duidelijk een teken dat ze ontzettend veel dorst hadden", vertelt Yves Opsomer, inspecteur Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid. 

Dierenwelzijn overdrijft de vaststellingen, dat zijn toch mooie dieren

Sonia Simons, Boerin

Het landbouwerskoppel ontkent echter dat de dieren dorst hadden en voelen zich geviseerd door Dierenwelzijn. "Die dieren hadden helemaal geen dorst", vertelt boerin Sonia Simons. "Het is allemaal overdreven, het is al de zoveelste keer dat ze al hun vaststellingen overdrijven."

Dierenwelzijn viseert ons, ze kennen maar een bedrijf, ze zouden beter eens bij een ander bedrijf gaan kijken

Sonia Simons, Boerin

Het is al de elfde keer dat er bij Sonia en haar man verwaarloosde dieren werden aangetroffen. "We hebben al jaren geprobeerd om het koppel het nut van bepaalde maatregelen te doen inzien, maar niets helpt", zegt de inspecteur bij Dierenwelzijn. Daarom kregen Sonia en haar man al vier keer het verbod om dieren te houden, maar ze blijven er kopen op naam van haar bejaarde ouders. "Dat zijn toch allemaal mooie dieren", zegt Sonia. "Maar ze halen ze altijd allemaal weg, ze zouden beter eens gaan kijken bij andere bedrijven. Maar daar gaan ze niet gaan kijken. Ze kennen maar één bedrijf en dat is het onze." 

Opnieuw voor de rechter?

Drie weken geleden veroordeelde de rechter het koppel voor een vierde keer. Ook in dat dossier stonden de dieren op naam van de bejaarde ouders. Sonia en haar man kregen toen opnieuw een levenslang verbod op het houden van dieren. Daarnaast kregen ze ook  een effectieve gevangenisstraf van 5 maanden en een geldboete van 40.000 euro. Maar het koppel ging in beroep. Hoogstwaarschijnlijk zullen ze nu voor een vijfde keer voor de rechter moeten komen. 

Meest gelezen