Opnieuw bombrieven in Nederland: in Amsterdam ontploft brief, in Utrecht is brief onschadelijk gemaakt

Vanmorgen zijn opnieuw twee bombrieven aangekomen in Nederland. Één bij het softwarebedrijf Unisys in Leusden (bij Utrecht), die werd onschadelijk gemaakt. In Amsterdam, in een ING kantoor, ontplofte de brief wel, daarbij ademde één iemand rook in.

Er is waarschijnlijk een verband met twee bombrieven die eerder zijn opgestuurd naar twee andere bedrijven in Kerkrade en Amsterdam, denkt de politie. Beide brieven zijn in de bedrijven ontploft, maar gelukkig raakte niemand daarbij gewond. In Amsterdam ademde iemand rook in, die persoon is uit voorzorg gecontroleerd door ambulancepersoneel.

Volgens de politie worden de brieven verstuurd door een afperser, die een bedrag in bitcoins, een digitale munt, eist. Ook vorige maand werden een aantal bombrieven bezorgd bij bedrijven in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. Wellicht door dezelfde dader. 

Alert

Na de bombrieven gisteren riep de politie bedrijven op om alert te zijn. Het is dankzij die oproep dat de bombrief in Leusden op tijd werd opgemerkt en niet werd geopend.

Meest gelezen