Videospeler inladen...

Bosbranden onder controle, maar overstromingen brengen opnieuw noodweer naar Australië

Na de bosbranden van de afgelopen maanden wordt Australië nu geteisterd door zware overstromingen, daarbij kwam al een man om het leven. Een vrouw wordt nog vermist. Aan de oostkust regent het al dagenlang. In sommige landelijke gebieden is er afgelopen dagen meer regen gevallen dan in heel vorig jaar. Door de hevige regenval zijn intussen wel alle bosbranden in de meest getroffen staat, New South Wales, onder controle.

"Sinds donderdagnamiddag zijn alle branden in New South Wales bedwongen", zegt een woordvoerder van de brandweer. Na maanden van brand zijn de vlammen op hun laatste adem. De vuurzee is onder controle. Dat komt omdat het de afgelopen dagen hard is beginnen te regenen, stormen zelfs.

Een 75-jarige kajakker werd dood aangetroffen op de overstroomde Mary River in Queensland, nadat hij een dag eerder als vermist was opgegeven toen grote delen van de staat te kampen kregen met zware regenval, vertelt de politie.

Hoewel dat goed is voor de brandweer, brengen de plotse stortbuien, voornamelijk in de staat Queensland, nieuwe problemen met zich mee. Op verschillende plaatsen zijn er overstromingen. De hulpdiensten voerden minstens 19 reddingen uit. Bewoners van een rusthuis moesten worden geëvacueerd omwille van het stijgende water en 18 scholen zijn dicht.

Droogte

De stortbuien maken een einde aan de lange periode van droogte in Australië. Het land heeft de afgelopen drie jaar weinig regen gehad, waardoor alles uitdroogde. Dat leidde de afgelopen maanden uiteindelijk tot de vlammenzee waarvan de beelden de wereld rondgingen. Sinds september is een oppervlakte van meer dan 100.000 vierkante kilometer in vlammen opgegaan. Er vielen zeker 33 doden.

De brandweer spreekt nu van het einde van de "zwarte zomer". 

De grond was even nat, maar die is al weer beginnen uitdrogen

Ongelijke verdeling

Alhoewel de regen nu met bakken uit de lucht valt, doet het dat zeker niet overal even erg. Darryl Cowie van het Burke & Wills Menindee Motel stelt dat in zijn afgelegen dorpje Menindee slechts een klein beetje regen viel. "De grond was even nat, maar die is al terug beginnen uitdrogen. Het is niet genoeg om een verschil te maken. Tegen dat de regenwolken hier aankomen, zijn ze leeg".

De bosbranden hebben Australië maandenlang in een wurggreep gehouden.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen