Teken blijven ook in de winter actief: Edith uit Evere liep een tekenbeet op

Hoewel we het misschien niet verwachten, blijven teken ook in de winter actief. Elk jaar lopen mensen tijdens de winter tekenbeten op. In januari werden drie tekenbeten gemeld via het online meldsysteem van Tekennet, dat schrijft Het Nieuwsblad. Edith D'Hoker uit Brussel kan ervan meespreken.

"De teken die nu toeslaan zijn niet anders dan degene die in de zomer actief zijn", zegt  Koen Schoeters van de website tekenbeten.be. "Tijdens de winter gaan de meeste teken in een soort van winterslaap. Bij lage temperaturen zijn de dieren niet actief maar als de temperatuur stijgt kan dat veranderen."

Tekenbeet in januari

Ook Edith D'Hoker uit de Brusselse gemeente Evere ondervond onlangs dat niet alle teken een winterslaap doen. "Het was half januari toen ik plots iets voelde en een rode vlek op de binnenkant van mijn knie opmerkte. De dokter bevestigde dat het om een tekenbeet ging. Ik kreeg een zalfje en antibiotica. En na twee weken werd mijn bloed gecontroleerd om na te gaan of ik de ziekte van Lyme had opgelopen. Gelukkig was dat niet het geval."

Edith D'Hoker uit Evere liep in januari een tekenbeet op (Foto: Radio 2)

Ook in de stad

Hoewel Edith in een appartement in de stad woont, liep ze toch een beet op. Zelf denkt ze dat ze de teek heeft opgelopen bij een familiebezoek op het platteland, maar volgens Koen Schoeters van tekenbeten.be komen de dieren ook in de stad voor: "Als er genoeg groen is en als er voldoende gastheren zijn zoals muizen, ratten of eekhoorns, kan je ook in het midden van een stad een tekenbeet oplopen." 

Niet abnormaal

Toch is het aantal tekenbeten volgens onderzoeksinstelling Sciensano niet hoger dan gewoonlijk. In januari werden amper drie beten geregistreerd, dat is zelfs minder dan vorig jaar. Meestal neemt het aantal tekenbeten toe in de maand maart omdat dan de temperaturen stijgen en de diertjes actief worden. En ook omdat mensen dan vaker lichter gekleed zijn en dus minder beschermd zijn tegen tekenbeten. 

Meest gelezen