Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Trump wil geld van defensie vrijmaken voor grensmuur

De Amerikaanse president Donald Trump verzoekt het Pentagon om 3,8 miljard dollar voor de muur die hij wil bouwen op de grens met Mexico. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt aan het Congres. Het Amerikaanse ministerie van Defensie zou daarvoor onder meer geld moeten uitsparen op de Nationale Garde en op de aankoop van straaljagers en drones.

Het Congres werd op de hoogte gesteld van de plannen van de president. Hij vraagt 3,8 miljard dollar - omgerekend zowat 3,5 miljard euro - uit de pot voor defensie, om zijn grensmuur met Mexico te bouwen. Trump zou zo in totaal al aan bijna 10 miljard dollar voor zijn muur komen, berekende The Washington Times.

Het Pentagon zou het geld eigenlijk gebruiken voor de aankoop van militair materieel voor de Amerikaanse luchtmacht en de marine, onder meer voor drones en F-35-straaljagers. Een ander, kleiner deel van het budget, was initieel voorzien voor de buitenlandse operaties van het Amerikaanse leger in Afghanistan, Syrië en Irak.

Maar Trump wil het geld liever gebruiken om zijn verkiezingsbelofte na te komen, tot grote onvrede bij de Democratische leden van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Zij willen tegen het verzoek van de president stemmen, maakten verschillenden onder hen al duidelijk.

"Trump heeft geen respect voor de scheiding der machten en brengt ons in gevaar door militaire middelen te verspillen aan zijn grensmuur", reageerden Nita Lowey en Pete Visclosky, twee Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden. Eerdere pogingen van de president om geld uit het defensiebudget aan te wenden voor de muur botsten ook al op Democratisch verzet.

Trump beloofde om uiterlijk in november 2020 een 640 kilometer lange muur te bouwen op de grens met Mexico, om de grenscriminaliteit droog te leggen. Hij beweerde dat Mexico de grensmuur zou betalen, maar dat heeft het land geweigerd.

  

Meest gelezen