Provincie Limburg trekt vier miljoen euro uit voor nieuwe graduaatsopleidingen aan hogeschool PXL

De stichting Limburg Sterk Merk van de provincie Limburg geeft vier miljoen euro aan hogeschool PXL voor de uitbouw van achttien graduaatsopleidingen.  PXL krijgt daarvoor subsidies van Vlaanderen maar dat geld komt er pas later. Met het geld van Limburg Sterk Merk kan de hogeschool die periode nu overbruggen. 

Vroeger moest je voor zo'n hogere beroepsopleiding naar een Centrum voor Volwassenenonderwijs. Maar sinds dit academiejaar worden die opleidingen aan de hogescholen gegeven. De hogeschool PXL moet wel nog een tijd wachten op de Vlaamse subsidies. "Door de steun van Limburg Sterk Merk kunnen we die periode overbruggen", zegt directeur Ben Lambrechts van de PXL, "want we moeten nu al het loon van de docenten betalen en we hebben moeten investeren in extra infrastructuur." Het geld van Limburg Sterk Merk is geen lening. "Het is een opstartfinanciering die een langdurig effect zal hebben. Want dankzij de opleidingen kunnen we Limburgse jongeren heel wat extra kansen geven."   

We kunnen nu jongeren bereiken die anders nooit een diploma hoger onderwijs zouden behaald hebben

Ben Lambrechts

De graduaatsopleidingen zijn heel praktijkgerichte opleidingen. "De jongeren werken gemiddeld twee dagen per week in een bedrijf of organisatie." Zo'n 1.500 jongeren zijn dit academiejaar aan zo'n graduaatsopleiding begonnen en de PXL verwacht dat dat aantal de komende jaren nog zal stijgen. "Door de graduaatsopleidingen kunnen meer jongeren nu een hogeschooldiploma behalen", zegt Ben Lambrechts, "dat was anders nooit het geval geweest." 

Meest gelezen