AFP or licensors

Vijf miljoen mensen op de vlucht in Congo

De Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) maakt zich ernstige zorgen over Congo, waar de situatie snel slechter wordt. Daar zijn nu al 5 miljoen mensen op de vlucht, het hoogste aantal in Afrika. Dat heeft UNHCR-woordvoerder Andrej Mahacic gisteren gezegd tijdens een persconferentie in Genève, in Zwitserland.

Vooral in het oosten van het land is de situatie alarmerend. In en rond de stad Beni, in de provincie Noord-Kivu, hebben de laatste twee maanden ruim 100.000 mensen hun huis moeten verlaten.

Ze slaan op de vlucht voor het toenemende geweld. Rebellen van het ADF - een gewapende groep die ontstaan is in buurland Oeganda - richten bijna dagelijks nieuwe bloedbaden aan. Ze moorden, verkrachten vrouwen, steken huizen in brand en ontvoeren kinderen. In de nacht van dinsdag op woensdag hebben ze in het dorpje Mukondi nog zeven burgers gedood en twee mensen ontvoerd.

Op zoek naar onderdak

Veel van die ontheemden waren nog maar net teruggekeerd naar huis, nadat ze waren gevlucht voor een vorige golf van geweld.

Er zijn geen vluchtelingenkampen in de regio. De meeste mensen zoeken een onderkomen bij vrienden en familie, maar die hebben te weinig middelen om hen eten te geven.

Wie geen onderdak vindt bij familie, vlucht naar scholen en kerken die nu al overbevolkt zijn. De Vluchtelingenorganisatie van de VN probeert hen in tenten onder te brengen.

Duizenden anderen leven nu in geïmproviseerde hutten, gemaakt van wat bijeengebonden takken. Zij krijgen geen enkele hulp.

UNHCR heeft geld te kort

Om al die vluchtelingen en ontheemden te helpen, heeft de VN 140 miljoen euro nodig voor het jaar 2020, maar tot nu toe hebben ze maar vier procent van dat bedrag ontvangen.

Meest gelezen