Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken ontdekt TikTok (en hij is niet de enige Vlaamse politicus op de populaire app)

Wie op TikTok zit, heeft misschien ook al een filmpje van Tom Van Grieken zien voorbijkomen. De voorzitter van Vlaams Belang zit sinds gisteren ook op de sociaalnetwerksite die immens populair is bij jongeren. En hij is niet de enige Vlaamse politicus die z’n eerste stapjes zet op TikTok.

TikTok is al een hele tijd een hit op de smartphone van jongeren in Vlaanderen. Het is gestart als een app waarmee je playbackfilmpjes kon opnemen en delen met anderen; de app heette toen nog toepasselijk musical.ly.  

Intussen wordt er veel meer gedeeld op TikTok: dansjes, modetips, grappige video’s en is de Chinese app één van de meeste gedownloade apps ter wereld. 1,5 miljard mensen hebben de app al gedownload en 500 miljoen mensen gebruiken hem ook actief. 

Die gebruikers, dat zijn vooral jongeren. Vier op de tien TikTokkers ter wereld zijn tussen de 18 en de 24 jaar oud en ruim een kwart van de gebruikers is tussen de 13 en de 17 jaar jong. 

Yup

Ook (jonge) Vlaamse politici ontdekken het nieuwe netwerk. Zo dook gisteren plots de 33-jarige Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken op, op TikTok. In onderstaand filmpje schudt hij nee en knikt hij ja als een aantal stellingen in beeld komen. Als “Komt er nog een Belgische regering?” in beeld komt, schudt Van Grieken nee. Na de vraag “Vlaamse onafhankelijkheid?”, knikt hij ja. 

(Lees verder onder het filmpje.)

Het liedje dat onder het filmpje gemonteerd is (Choices (Yup) van de Amerikaanse rapper E-40), is overigens heel populair op TikTok. Dus Van Grieken toont meteen dat hij mee is met de mores van het medium. Het filmpje van Van Grieken werd al meer dan 250.000 keer bekeken en kreeg ruim 13.500 likes.

Kritiek

Aan VRT NWS zegt Van Grieken dat het filmpje een probeersel was en dat het medium nog niet meteen geschikt is voor politieke boodschappen. Daarmee lijkt hij te anticiperen op de kritische noten die vandaag klonken op sociale media. 

Volgens Van Grieken is die kritiek selectief. “Ik stel vast dat die kritiek er niet alleen is omdat er een filmpje van Vlaams Belang viraal gaat; de SP.A zit er bijvoorbeeld al veel langer op. Ik heb die kritiek toen niet gehoord. Dat het Vlaams Belang heel populair is onder jongeren is misschien voor velen moeilijk te verkroppen.”

Kingconnah

En inderdaad, SP.A-voorzitter Conner “Kingconnah” Rousseau heeft ook al zijn eerste voorzichtige stapjes op TikTok gezet, nadat jongeren hem daartoe hadden aangemoedigd op een jeugdkamp dat hij organiseerde.

“Maar ik heb nog geen politieke boodschappen op TikTok gezet”, zegt Rousseau aan VRT NWS. “Ik heb ook nog niet veel tijd gehad om er heel veel mee bezig te zijn”, zegt hij ook, maar hij voegt eraan toe dat hij het belangrijk vindt om voeling te houden met de leefwereld van tieners. 

Dit is wat Rousseau op TikTok zette. (Lees verder onder de video.)

Ook bij Open VLD is iemand op TikTok actief: Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde. Naar eigen zeggen leerde de 34-jarige politicus TikTok kennen via zijn jonge nichtjes. Iets oudere gebruikers pikken het dus op via jongeren.

Eerder zag je dit gebeuren met andere sociale media, zoals Facebook, waarna de jongere gebruikers daar wegvluchtten voor hun meekijkende ouders, naar Snapchat en TikTok bijvoorbeeld. TikTok wil zelf geen politieke boodschappen op hun platform, maar het kan dat natuurlijk niet verbieden.

Meest gelezen