Videospeler inladen...

Warmterecord op Antarctica is alweer gebroken: 20,75 graden Celsius!

Voor het eerst sinds er metingen worden gedaan, is de temperatuur op Antarctica boven de 20 graden Celsius gestegen.  

20,75 graden Celsius.  Dat is de temperatuur die Braziliaanse wetenschappers op 9 februari waarnamen op hun basis op Seymour Island, in het noordwesten van Antarctica. Twee dagen eerder hadden Argentijnse collega's ook al een recordtemperatuur gemeten op het vasteland van Antarctica: 18,3 graden. 

De recordtemperaturen moeten nog wel bevestigd worden door de Wereld Meteorologische Organisatie. Maar ze bewijzen wel dat het op Antarctica warmer wordt.

Niels Souverijns heeft als klimaatwetenschapper onderzoek gedaan naar het klimaat op Antarctica. Hij is niet verbaasd over de recordtemperatuur die er gemeten is. "Seymour Island ligt in het noordwesten van Antarctica, naast het Antarctische Schiereiland", legt hij uit. "Daar bevinden zich veel gletsjers die net als bij ons in de Alpen aan het afsmelten zijn. De bodem die vrijkomt absorbeert de zonnewarmte. Daardoor warmt het er op. De laatste tientallen jaren zien we dat de gemiddelde temperatuur er stijgt. Dus dit record komt niet uit de lucht vallen."

Dat er opnieuw een recordtemperatuur op Antarctica gemeten is, betekent nog niet dat al het ijs er meteen zal smelten. "Het Antarctisch Schiereiland is nog een flink stuk verwijderd van de zuidpool. Daar zijn de effecten van de klimaatopwarming veel minder merkbaar. Het ijs dat er ligt, zal niet snel verdwijnen", aldus Souverijns.. 

Meest gelezen