Andrew Brookes AB Still Ltd

Ziekenhuizen, scholen en openbare diensten zijn extra kwetsbaar voor computercriminelen

Hackers die willen inbreken in een computersysteem hebben het vooral gemunt op publieke bedrijven. Volgens de politie is er in die bedrijven de minste aandacht voor een goede beveiliging.

Mensen met slechte bedoelingen kunnen vrij ransomware aankopen. Dat is een computerprogramma om een bedrijf te besmetten met een virus. Als criminelen daarna erin slagen in een computerysteem te geraken, kunnen ze losgeld vragen om het virus van het netwerk te halen. 

Zonder een goed beveiligingsbeleid van je computers kom je er niet meer.

Maar om zo'n virus te kunnen installeren, moet er eerst worden ingebroken in een computernetwerk. Hacking heet dat.  Dat kan als een medewerker bijvoorbeeld op een link klikt in een op het eerste zicht onschuldig bericht. Volgens Manuel Schaeken van de Limburgse federale politie is de beveiliging van het computernetwerk van ziekenhuizen, scholen en openbare diensten te zwak. "In die sectoren is er soms minder aandacht of geld voor een goede beveiliging van het computernetwerk", zegt Schaeken. "En dat zou nochtans moeten. Zonder een goed beveiligingsbeleid van je computers kom je er niet meer vandaag. Elk personeelslid moet bewust zijn van het gevaar."

Back-up

Volgens Manuel Schaeken moeten publieke bedrijven bekijken hoe ze gaten in de beveiliging van hun computernetwerk kunnen dichten. "Maar ze moeten ook een goede back-up hebben van hun bestanden", gaat Schaeken verder.  "Zeker als het gaat om programma's die ze elke dag gebruiken."

Eergisteren werd het Atlascollege in Genk al het slachtoffer van een computeraanval en twee weken geleden kon het ziekenhuis Vesalius in Tongeren een inbraakpoging nog net afslaan.

De daders van computerinbraken zitten voornamelijk in landen als Rusland, Oekraine en Noord-Korea.

Meest gelezen