10 jaar geleden: Tiger Woods excuseert zich, "maar wie op tranen gehoopt had, kwam bedrogen uit"

Ze worden nog altijd beschouwd als de meest opzienbarende 13 minuten uit de golfgeschiedenis, ook al hebben ze nauwelijks iets met de sport zelf te maken. Maar 10 jaar geleden wist topgolfer Tiger Woods vele huishoudens in de VS, en daarbuiten, aan het tv-scherm gekluisterd te krijgen toen hij zich publiekelijk verontschuldigde voor zijn seksuele escapades. Hij verontschuldigde zich, eerder emotieloos, voor de pijn die hij zijn vrouw, het Zweedse fotomodel Erin Nordegren, en zijn familie aangedaan had en hoopte alsnog, na een periode van bezinning, tot een terugkeer in de golfsport. De meningen nadien waren op zijn zachtst uitgedrukt nogal verdeeld en varieerden van "hartverwarmend en oprecht" tot "nep en fake".

Op 19 februari 2010 deed Woods zijn betoog voor een select groepje vrienden, onder wie zijn moeder, en voor een aantal tv-camera’s. Het was de apotheose van een reeks onthullingen die over de populaire golfer aan het licht gekomen waren, nadat hij en zijn echtgenote 3 maanden eerder, op 27 november 2009, bij een auto-ongeval in Windermere, in de Amerikaanse staat Florida, betrokken waren.

AP2009

Dat ongeval zou het gevolg geweest zijn van een echtelijke ruzie en was het begin van een speurtocht naar de ontrouw van Woods, een speurtocht die uiteindelijk een bijna eindeloze reeks aan namen opleverde. Meer dan 100 zouden het er geweest zijn, onder wie verschillende pornoactrices. De conclusie dat de toen 34-jarige Woods seksverslaafd was, wat hem dan weer een aantal sponsors kostte, deed hem uiteindelijk op 19 februari 2010 tot een publieke schuldbekentenis overgaan, zonder aanwezigheid van zijn echtgenote weliswaar.

Opmerkelijke uitspraken waren onder meer: "Ik begrijp dat men wil weten waarom ik zo egoïstisch en dom gehandeld heb. Mensen willen weten waarom ik deze dingen mijn vrouw en kinderen aangedaan heb… Mijn vrouw en ik moeten over veel praten. Wat we tegen elkaar zeggen, zal iets zijn tussen mijzelf en haar… Sommigen beweren dat Erin me aangevallen heeft. Ik begrijp niet hoe men zoiets uit zijn duim kan zuigen. Ze heeft me nooit geslagen… Wat ik gedaan heb is onaanvaardbaar en ik ben de enige die daarvoor schuld treft… Ik dacht dat ik met alles zou wegkomen. Ik heb mijn hele leven hard gewerkt en vond dat ik daarom mocht genieten van alle verleidingen rondom me… Ik ben degene die moet veranderen. Mijn familie verdient het dat ik een beter persoon word." Na de toespraak was het terug richting ontwenningscentrum voor seksverslaafden waar Woods al enige tijd verbleef.

AP2010

De reacties na de publieke verontschuldiging waren nogal verdeeld. Journalist en auteur Romesh Ratnesar: "Jammer genoeg voor hem komt hij nogal houterig over en vergde het duidelijk heel wat inspanning om zo’n toespraak te houden. Maar het klonk wel erg eerlijk. Vooral het eindbeeld met zijn moeder (zie foto beneden). Wat een krachtig beeld! Op dat moment leek hij erg kwetsbaar en een en al menselijk. Er waren toch ook wel een paar valse noten. Bijvoorbeeld toen hij de verdediging van zijn vrouw op zich nam. "Zij verdient alle lof en treft geen schuld", zei hij. Maar wie geeft haar welke schuld dan ook? En dan het feit dat hij zo de nadruk legde op de goede werken van de 'Tiger Woods Foundation'. Dat kwam zijn betoog vooral goed uit." (nieuwswebsite Time)

AP2010

De hoofdredactie van The Christian Science Monitor: "Hoe eerlijk het ook allemaal leek, in de hoofden van de mensen blijft toch het idee spelen dat dit een volledig gecontroleerde gebeurtenis was, net zoals de manier waarop Woods golf speelt. Er mochten geen vragen gesteld worden. Hij bepaalde wat er gezegd werd. Woods beseft maar al te goed dat hij zich moet herpakken als hij opnieuw een rolmodel wil zijn. Dat was de echte reden van deze toespraak, vertrekkend van zijn eigenbelang."

Mark O’Meara, vriend van Woods: “Tiger is niet de figuur die veel emoties toont. Zo is hij, zowel op als buiten de golfbaan. Maar dit gevecht oogt veel groter. Hij zal er alles aan doen om de mensen te tonen dat hij ook buiten de golfbaan een groot kampioen kan zijn.” (The Guardian)

Elk woord was gewikt en gewogen

Professor Communicatie Timothy Coombs (Eastern Illinois University) : "Het was allemaal een beetje te laat. Veel journalisten dreven de spot met dit evenement. "Wie zichzelf als journalist respecteert, blijft daar weg", zeiden ze, omdat er geen vragen mochten gesteld worden. Als journalisten de draak steken met de manier waarop je een verontschuldiging aanpakt, dan is dat toch een flop, niet?" (Time)

AP2010

Journalist Stephen Adams: "Natuurlijk excuseerde hij zich. En hij bleef zich maar excuseren. Zijn excuses stopten maar niet. Hoe oprecht het ook leek, een stemmetje bleef maar zeggen dat ieder woord en ieder gebaar vooraf doorgesproken waren, tot het kleinste detail toe. Niets werd aan het toeval overgelaten. Elk woord was gewikt en gewogen. Waardoor de vraag zich stelde of dit nu excuses waren die aan zijn familie gericht waren of eerder aan zijn sponsors. Tegenover zijn familie zocht hij vooral vergiffenis. Vergiffenis die hij kreeg toen zijn moeder hem omarmde. En dat kon de hele wereld zien. Maar wie op tranen gehoopt had, die kwam bedrogen uit." (The Telegraph)

Het huwelijk tussen Woods en Nordregen hield alvast niet stand en het koppel scheidde in augustus 2010, na een huwelijk van bijna 6 jaar. Het koppel kreeg in die periode 2 kinderen, dochter Sam en zoon Charlie.

Meest gelezen