Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Amerikaanse justitieminister Bill Barr is getweet van president Donald Trump beu: "Ik wil onafhankelijk werken"

De Amerikaanse minister van Justitie Bill Barr zegt dat de tweets van Donald Trump over zijn ministerie hem het werken onmogelijk maken. Barr zei dat naar aanleiding van de zaak tegen Trumps ex-adviseur Roger Stone, waar het ministerie van Justitie ingreep nadat Trump de eis van de aanklagers tegen Stone te zwaar had gevonden.

"Het is tijd dat het twitteren over het ministerie van Justitie stopt", aldus Barr. "Ik kan mijn werk niet doen als zijn commentaar mij constant ondermijnt. Ik wil onafhankelijk werken, en ik aanvaard het gepest en de beïnvloedingen niet langer, ook niet van de president."

In de zaak rond Stone hadden de aanklagers maximaal negen jaar celstraf tegen hem geëist onder meer voor liegen tegen het Congres. Trump twitterde dat die eis veel te zwaar was. Daarna greep het ministerie in en zei dat de strafeis verlaagd moest worden. Alle vier de aanklagers die op de zaak zaten, stapten op uit die zaak na de ingreep van het ministerie van Justitie.

Dat is op zich al vervelend genoeg en doet het vermoeden rijzen dat minister Barr de vrienden  van  Trump beschermt en niet onafhankelijk is. De lovende tweets van Trump aan het adres van zijn minister van Justitie leggen daar dan nog eens de nadruk op en dat begint Barr blijkbaar op de heupen te werken. 

Opvallend daarbij is dat Mitch McConnell - trouwe aanhanger van president Trump en voorzitter van de Republikeinse meerderheid in de Senaat - de kant kiest van Barr. "Als de minister van Justitie zegt dat dit hem verhindert om zijn werk te doen, dan moet de president daar gehoor aan geven", aldus McConnell in een voor hem erg uitzonderlijke kritiek voor president Trump.

William Barr werd een jaar geleden minister van Justitie. Hij volgde toen Jeff Sessions op, nadat diens relatie met president Trump volledig verzuurd was, onder meer in het onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging in de verkiezing van Trump tot president.

Meest gelezen