Videospeler inladen...

Twee bewoonde Brugse kloosters openen de deuren voor publiek

Vanaf donderdag 20 februari kan je in Brugge het Engels Klooster en het Klooster van de Ongeschoeide Karmelieten bezoeken. Bezoekers krijgen een rondleiding door een gids, maar kunnen op het einde praten met een kloosterzuster. De ploeg van "De zevende dag" ging op bezoek. 

"Sacred Books, Secret Libraries", zo heet het project van Toerisme Vlaanderen rond de twee bewoonde kloosters in Brugge. De boeken die nu "verstopt" liggen in de kloosters staan centraal. "Boeken hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in het leven van religieuzen", zegt initiatiefneemster Doenja Van Belleghem. "De boeken zijn de dragers van de boodschap die ze willen verkondigen. Het spirituele leven is moeilijk te vatten, omdat je het niet kan zien of vastpakken. Maar wie erover leest, krijgt de booschap wel mee."

Zuster Marie-Aline

In het Engels Klooster in de Carmerstraat wonen nog 8 zusters. Marie-Aline is er eentje van. "Ik vind dit project echt een avontuur", zegt ze. "We laten de bezoekers zien hoe wij leven. Het is spannend om zoveel volk over de vloer te krijgen, maar het is het waard. We moeten mee met onze tijd. Op die manier krijgen we een connectie met het heden en kunnen we ons patrimonium tonen aan niet-religieuzen."

(Lees voort onder de foto)

Radio 2

Roman of strip

"De bezoekers krijgen heel wat boeken te zien", zegt zuster Marie-Aline. "Het belangrijkste boek is natuurlijk de Bijbel, maar daarnaast vind ik de boeken over onze eigen spiritualiteit ook heel belangrijk. Dat betekent niet dat ik nooit iets anders lees. Soms lees ik eens een roman of een strip!"

Beluister hier het gesprek met zuster Marie-Aline in het middagprogramma van Radio 2 West-Vlaanderen:

Herbekijk de reportage over de Brugse kloosters in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen