Billie Eilish lanceert Bond-song "No time to die": "Alle potentieel om een klassieker te worden"

"No time to die", de titelsong van de nieuwe James Bond-film, staat online. Helemaal volgens planning verscheen het nummer vannacht om 1 uur. Gezongen door Billie Eilish, de jongste artiest ooit die een Bond-lied gemaakt heeft. Roeland de Trazegnies, cultuur- en eindredacteur bij Radio 1 en Bond-kenner, is onder de indruk: "Dit heeft dezelfde grandeur als "Skyfall" van Adele en "Die another day" van Madonna."

In april verschijnt de 25e James Bond-film, "No time to die", en daar hoort naar aloude traditie een titelsong bij. Naar die titelsong wordt al even hard uitgekeken als naar de film zelf, tal van Bondnummers zijn echt klassiekers geworden. Het staat goed op je palmares als artiest als je daar een Bond-song aan kan toevoegen. Deze keer valt de eer te beurt aan Billie Eilish, de nog maar net 18-jarige Amerikaanse zangeres die sinds vorig jaar furore maakt.

Veel mensen hadden verwacht dat Billie Eilish haar Bond-nummer voor het eerst live zou opvoeren op de Oscar-uitreiking afgelopen weekend. Een van hen is Roeland de Trazegnies, cultuur- en eindredacteur bij Radio 1, maar ook Bond-liefhebber en kenner van Bond-muziek. "Ik was wel teleurgesteld ja, dat ze het toen niet gezongen heeft, ik keek enorm uit naar de release."

Luister hier naar "No time to die" van Billie Eilish (een clip is er vooralsnog niet):

De Trazegnies is onder de indruk van "No time to die" in de versie van Billie Eilish. "Het is echt heel goed, veel beter dan "Writing's on the wall" van Sam Smith, het titelnummer van de vorige film, "Spectre". Het heeft zowat alle elementen die je van een goede Bond-song verwacht."

"Het wordt gezongen door een zeer sterke vrouw, bijvoorbeeld. De meeste, maar ook de beste Bond-nummers worden gezongen door vrouwen. Denk aan Shirley Bassey, die met "Goldfinger", "Diamonds are forever" en "Moonraker" maar liefst drie keer het titelnummer inzong, maar ook aan Nancy Sinatra ("You only live twice"), Tina Turner ("Goldeneye"), Adele ("Skyfall") ... "

"En "No time to die" bouwt ook echt op in de typische stijl voor Bond-song. Het start in muziek en zang heel ingetogen, met enkel een piano, stilaan komt er meer en meer pathos in, met strijkers allerhande, om dan te eindigen in bombast."

"No time to die" heeft zowat alle elementen die je van een goede, klassieke Bond-song verwacht.

Roeland de Trazegnies

En over dat einde valt nog meer te vertellen. "Die laatste drie seconden hoor je één enkel gitaarakkoord. Niet zomaar een akkoord, het verwijst naar een soort jingletje dat in Bond-films steeds terugkomt, bijvoorbeeld als Bond ergens zijn auto parkeert." Voor de Bond-fans: we horen in "No time to die" het kenmerkende mineur 9-akkoord van de originele themamuziek van James Bond, geschreven door Monty Norman.

De naam van de Bond-song is ook de naam van de film en zit in het refrein, "en we hebben in het verleden al gemerkt dat dat de nummers zijn die het meest geslaagd zijn en het beste scoren."

"Tekst doet speculeren over wat er in de film gebeurt"

De mensen die aan het nummer meegewerkt hebben, zijn niet van de minsten. Billie Eilish, de jongste artiest ooit die een Bond-nummer inzong, schreef en produceerde het samen met haar broer "in een soort slaapkamerstudio", aldus De Trazegnies. "De muziek komt van Hans Zimmer (de wereldberoemde filmcomponist die muziek schreef voor onder meer "The lion king", "Gladiator" en "Pirates of the Carribean", red). De gitaar wordt ingespeeld door Johnny Marr, vroeger gitarist bij The Smiths."

De tekst van het nummer leidt tot veel speculatie over de inhoud van de 25e Bond-film. "Billie Eilish zingt over bedrog en pijn, een verloren liefdesrelatie. Het gaat over mensen die elkaar ooit heel graag gezien hebben. Sommigen denken dat het gaat over wat er tussen James Bond en Madeleine Swann, zijn love interest uit "Spectre", zal gebeuren. Anderen zien er dan weer een verwijzing in naar de toekomst. Het is de laatste film met Daniel Craig als James Bond. Wordt dit het einde van de laatste foute male chauvinist pig, krijgen we in de toekomst misschien een vrouw?"

"Dezelfde grandeur als Adele"

Volgens De Trazegnies heeft "No time to die" veel potentieel om een Bond-klassieker te worden. "Als je het nummer hoort, kan je het je zo al visueel voorstellen hoe het er in de cinemazaal gaat uitzien. Volgens het typische format opent Bond met de beruchte gun barrel-scène, vervolgens een voorfilmpje van 10, 15 minuten en dan begint uit het niets ineens die titelsong, die mensen intussen al maanden kennen. Je hebt hier zo al een beeld bij."

Billie Eilish slaagt erin om van wat eigenlijk een plat commercieel format is, iets gelaagds te maken.
Roeland de Trazegnies

Maar ook commercieel ziet hij groot succes mogelijk. "EON Productions, het productiehuis achter de James Bond-films, slaagt er altijd in om de vinger aan de pols te houden van wie op dat moment hip is in de pop- en rockwereld, wie erin slaagt een groot publiek te raken." De Trazegnies plaatst "No time to die" op dezelfde hoogte als "Skyfall" van Adele (die voor haar Bond-song een Oscar won, red.) en "Die another day" van Madonna. "

""No time to die" heeft diezelfde grandeur. Billie Eilish, zij is nog maar 18 jaar, maar ze slaagt erin om van wat eigenlijk een plat commercieel format voor een historisch publiek is, iets gelaagds te maken."

Afgelopen nacht werd ook een nieuwe trailer van "No time to die" gelost, begeleid door de titelsong. Bekijk hem hier:

Meest gelezen