Jonas Roosens

Cyberpesten leidt tot mentale problemen op latere leeftijd, blijkt uit onderzoek van UAntwerpen

Uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen blijkt dat cyberpesten kan leiden tot mentale gezondheidsproblemen op lange termijn. Duizend Vlaamse jongeren tussen 19 en 25 jaar werden bevraagd. 

Professoren Sara Pabian en Heidi Vandebosch, verbonden aan het Departement Communicatiewetenschappen van de UAntwerpen, hebben onderzocht of er langetermijngevolgen zijn van cyberpesten. Ze bevroegen duizend Vlaamse jongvolwassenen tussen 19 en 25 jaar. "Uit het onderzoek blijkt dat volwassenen die tijdens hun tienerjaren zowel online als offline gepest zijn, het grootste risico lopen op mentale gezondheidsproblemen op latere leeftijd. Dat staat in schril contrast met mensen die enkel offline of niet gepest zijn", zegt Sara Pabian, professor aan de UAntwerpen, in "Start je dag" bij Radio 2 
Antwerpen.

Cyberpesten verhoogt het risico op depressies, eenzaamheid en sociale angsten

Sara Pabian, professor UAntwerpen

Wat zijn dan de gevolgen op lange termijn? "Cyberpesten verhoogt het risico op depressies en eenzaamheid. Ook sociale angst, dat is het moeilijker contacten leggen met anderen, en de zaken vermijden waarvoor ze vroeger gepest werden", legt Pabian uit. "Als ze vroeger gepest werden om hun bril, zullen ze nu vaak geen bril meer dragen."

Positieve gevolgen

Toch zijn er ook positieve gevolgen, vertelt Pabian: "Tijdens de gesprekken vertelden de jongeren dat ze veerkrachtiger zijn geworden, beter om kunnen met moeilijke situaties en dat ze er nieuwe vriendschappen aan overgehouden hebben." 

De Vlaamse Week tegen Pesten loopt nog tot 21 februari.

Meest gelezen