Radio 2

Daar zijn ze weer: de illegale daslookplukkers

Rond deze tijd steekt daslook weer de kop op. Dat is een wilde plant die maar enkele weken per jaar te vinden is. Het komt veel voor in bosrijke gebieden zoals in de Vlaamse Ardennen. "Maar ze plukken is verboden en schadelijk", zegt het Agentschap voor Natuur en Bos.

Jaarlijks fenomeen

Vorig jaar gebeurde het ook, daslook werd illegaal geplukt in de Vlaamse Ardennen en in het zuiden van Vlaams-Brabant. Nu duikt het fenomeen opnieuw op. "Het is heel moeilijk te controleren en op te lossen", legt Xavier Coppens van het Agentschap voor Natuur en Bos uit. "Op professionele schaal wordt er daslook geoogst. Alles wat eetbaar is in een bos kan geplukt worden maar daslook springt eruit omdat die grootschalig op de markt kan verkocht worden."

Daslook is familie van de look- en ajuinachtige planten, maar wel een vrij zeldzame soort in ons land. De plant is volledig eetbaar en zou ook als antioxidant medicinale eigenschappen hebben. Bovendien kan je het maar een paar weken in het jaar vinden, dus is het bijzonder populair bij plukkers. Maar daslook mag niét zomaar geplukt worden.

Het is redelijk destructief, door ook de bollen weg te nemen verdwijnt de plant

Xavier Coppens (Natuur en Bos)

Destructief

Door het intensieve plukken van de plant kan die verdwijnen: "Het is redelijk destructief.  Daslook is een bolgewas en de plukkers nemen ook altijd die bollen mee. Door die weg te nemen verdwijnt de plant volledig op die plekken. Daardoor zie je grote stukken in een bos die omgewoeld zijn. Dat is iets anders dan gewoon een blad of een bloem afknippen." 

Plukkers hebben het ook vaak gemunt op paddenstoelen. Met het verschil dat bij een paddenstoel enkel de vrucht, dat wat je boven de aarde ziet komen, geplukt wordt. Bij daslook is dat een ander verhaal: "Alle delen van daslook kunnen gegeten worden. Van bol tot blad en bloem. Door heel de plant weg te nemen, wordt de soort bedreigd."

Meestal zijn het mensen die heel goed weten wat eetbaar is in een bos
Xavier Coppens (Natuur en Bos)

Wie is de daslookplukker?

Je moet al kennis hebben over de eetbaarheid en over de medicinale eigenschappen van planten om de daslook te herkennen. "Meestal zijn het mensen die heel goed vertrouwd zijn met alle eigenschappen van daslook. Ze gebruiken het ook in de dagelijkse keuken. Veel mensen hier kennen dat niet meer, maar mensen uit Zuid- en Oost-Europa weten nog wat eetbaar is in een bos. Zij kennen het gebruik van daslook ook. Vaak zijn zij daarmee opgegroeid en is het eten ervan een traditie."

Kan je daslook legaal kopen?

Daslook vind je niet gemakkelijk op de legale markt dus kan je die dan wél legaal vinden? "Daslook is legaal als je die zelf kweekt. Het is een soort die heel gemakkelijk in je eigen tuin kan gekweekt worden. De bodem moet wel rijk zijn aan kalk maar dan lukt het heel goed. Het is natuurlijk gemakkelijker om naar een bos te gaan en een hele populatie uit te trekken", zegt Coppens.

Het kan legaal, maar het is natuurlijk altijd gemakkelijker om een bos te gaan leegroven
Xavier Coppens (Natuur en Bos)

Van zodra de daslook geplukt is, kan je niet meer bewijzen dat het illegaal geplukt werd. In theorie kan die gewoon thuis gekweekt zijn. "Maar als je die verkoopt op een markt zou je wel de herkomst moeten kunnen bewijzen. Ook in restaurants kan je het niet weten, want zo'n bolletje dat opgelegd is lijkt heel sterk op een zilveruitje, dan herken je het ook niet meer", legt Coppens uit.

Als je getuige bent van een pluk verwittig dan de boswachter, het telefoonnummer staat op de infoborden aan de bossen van de Vlaamse Ardennen. Je kan ook rechtstreeks naar de politie of het Agentschap voor Natuur en Bos bellen.

kasto80

Meest gelezen