Videospeler inladen...

De gevaarlijke route tussen Afrika en de Golfstaten: vorig jaar staken 140.000 mensen de Rode Zee over

Ondanks de oorlog in Jemen, blijft de Rode Zee tussen de Hoorn van Afrika en het Arabische schiereiland de meest populaire route voor Afrikanen die gaan werk zoeken in de rijke Golfstaten. Vorig jaar staken bijna 140.000 mensen vanuit Djibouti en Somalië de zee over. De gevaren zijn enorm, waarschuwt de Internationale Organisatie voor Migratie IOM. 

De Ethiopiër Abdel Aziz gaat te voet van Ethiopië door de woestijn naar de kust van Djibouti en zo naar Jemen en Saudi-Arabië. Al voor de vijfde keer trotseert hij de gevaren : honger, diefstal en oorlog. De vorige keren werd hij bestolen en telkens opnieuw werd hij door Saudi-Arabië het land uitgezet. Maar dat houdt hem niet tegen. (lees voort onder foto)

Toen ik was overgestoken, werd ik overvallen. De dieven sloegen me en eisten geld. Na zes maanden in Saudi-Arabië werd ik teruggestuurd.
Abdel Aziz Abdullah, jonge migrant uit Ethiopië
©International Organization for Migration

Het zijn vooral jongeren die uit de armoede willen ontsnappen en huishoudhulp of bouwvakker willen worden in de rijke Golfstaten. Ze willen absoluut hun droom verwezenlijken en worden door niets tegengehouden, zegt de Internationale Organisatie voor Migratie IOM in een rapport

Vorig jaar trokken 138.000 mensen de Golf van Aden over. De meesten vanuit Djibouti, de anderen vanuit Somalië. Dat is bijna zoveel als in 2018. Toen deden 150.000 mensen de oversteek, meestal met mensensmokkelaars. Dat jaar was al een record, met de helft méér migranten dan in 2017.  

Onderweg lopen de migranten veel risico's. Als ze de woestijn overleven, worden ze uitgebuit nog voor ze op een schip kunnen met mensensmokkelaars. Vooral meisjes zijn kwetsbaar voor seksueel misbruik.  "Eens ze in Jemen zijn, weten de meesten niet dat het daar oorlog is", zegt Carmela Godeau van IOM. "Ze komen terecht in het conflict, bombardementen, mijnenvelden (zie foto) ... en wanneer ze toch door het land heen geraken, komen ze in kruisvuur terecht aan de grens met Saudi-Arabië. " (lees voort onder foto)

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Verdragen sluiten

De IOM pleit voor meer legale routes, meer beveiliging en  meer tewerkstellingsverdragen tussen landen in Afrika en de Golf.  Vorig jaar gaven Ethiopië en Saudi-Arabië een eerste aanzet. Ze werkten een rekruteringssysteem uit voor huishoudpersoneel. Meteen volgde een eerste aanvraag voor 100.000 Ethiopische werknemers die naar de overkant mochten. IOM noemt dat "een beloftevolle stap om het economische potentieel van migratie vanuit de Hoorn van Afrika te benutten en tegelijk de migranten te beschermen."

Videospeler inladen...

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen