Check: Deze video is gemanipuleerd, agenten schieten niet op mensen die besmet zijn met het coronavirus

Op sociale media circuleert een video waarin te zien zou zijn hoe agenten in China mensen die besmet zijn met het coronavirus (COVID-19) doden. De beelden zijn al miljoenen keren bekeken en duiken nu ook bij ons op. Maar kloppen ze wel?

De video met de "agenten" duikt intussen met Engelse bijschriften op in Vlaamse Facebookgroepen. Op één van de accounts die op Twitter de video deelt, is het filmpje al 872.000 bekeken. Maar de video is een montage van drie aparte video's die niets met het coronavirus te maken hebben. Waar de beelden dan wel vandaan komen, hebben we uitgezocht. 

(Lees voort onder de video)

Videospeler inladen...

Scene 1

Wat we zien in de eerste helft van de video zijn drie agenten, zo zal later uit een verklaring van de politie blijken, met mondmaskers en beschermende kledij en gewapend door straten lopen. Die beelden zijn echt. 

Maar de beelden suggereren, in context met de bijhorende tekst, dat de agenten zich klaarmaken om besmette mensen om te brengen. En dat klopt niet.

De politie van Yiwu, een stad meer dan een miljoen inwoners in het Oosten van China, laat via Twitter weten dat de situatie uit de context is gehaald en dat de agenten zich klaarmaakten om een dolle hond uit te schakelen. Dit heeft niets te maken met het coronavirus.

De beelden duiken ook apart op sociale media op, waar foutief wordt geclaimd dat de mannen hulpverleners zijn. Eén van die video's is al 2 miljoen keer bekeken.

Scene 2

Wat we hier zien zijn mensen op de grond in iets wat lijkt op een binnenpleintje. Ze worden verzorgd. Op de achtergrond zijn knallen te horen.

De knallen zijn geen geweerschoten zoals wordt gesuggereerd door de montage achter de beelden met de agenten. Die werden achteraf op de beelden toegevoegd.  Het valt ook op dat geen enkele hulpverlener een mondmasker draagt. 

Scene 3

We zien een man levensloos op de grond. Door dit beeld te monteren achter de agenten en de knallen, lijkt het alsof dit een slachtoffer is van een schietpartij door de agenten. Maar dat is niet het geval. De man is om het leven gekomen na een ongeval met een scooter, blijkt uit onderzoek van journalisten van de Franse zender France24.

Op de beelden zijn sporen te zien van het ongeval, zoals onderstaande foto toont. Op de achtergrond zijn schoten gehoord, maar audioanalyse van de factchecksite Boomlive uit India blijkt ook dat die knallen onder de beelden zijn gemonteerd.

Journalisten van de France24 vonden de man die het filmpje maakte en hij bevestigt hen dat de dode man niets met het coronavirus te maken heeft: "Ik kan bevestigen dat de scène werd gefilmd in Wuzu, voor de Siyuan School op 29 januari 2020. Ik woon hiernaast en een aantal van mijn vrienden kwamen langs ten tijde van het drama. Maar, in tegenstelling tot wat mensen op Twitter zeggen, is de persoon op de grond geen vrouw, het is een jonge man, en hij werd niet gedood door de politie, het was een motorongeluk."

De topman van de wereldgezondsheidsorganisatie (WHO) zei vorige week nog dat de hoeveelheid desinformatie, de bewust fout verspreide informatie, onrustwekkend is en het de hulpverleners in de strijd tegen het virus erg moeilijk maakt. Zeker op medisch vlak, als't op voorlichting aankomt, maar ook op het vlak van vertrouwen.

Meest gelezen