Extra watersportzone in Koksijde stuit op protest

In Koksijde is er protest tegen de plannen voor een complex voor watersport op het strand. Dat bleek donderdag tijdens een infoavond. Door de komst van de nieuwe watersportzone aan de wijk Duinpark in Oostduinkerke verdwijnt de badzone.

De extra watersportzone is 1,7 km lang en gaat van sportclub Sycod in Oostduinkerke tot aan surfclub Windekind. De handelaars en tweedeverblijvers kregen donderdag uitleg, maar hebben veel kritiek op de plannen. Een uitbaatster van een hotel ziet het somber in. "Al jaren komen gezinnen met kinderen omdat ze net voor het hotel veilig kunnen zwemmen en dat zal nu niet meer kunnen. Ouders of grootouders met jonge kinderen zullen geen halve kilometer wandelen om te zwemmen. Ik vrees voor het voortbestaan van het hotel."

Ook strandcabines verdwijnen

Een andere buurtbewoonster ziet na twintig jaar haar strandcabine verdwijnen. "Voor surfers zou het te lastig zijn om 500 meter op te schuiven, maar voor ouders en grootouders met kleine kinderen niet. Ik heb de indruk dat alles naar de surfers gaat, maar de rest vergeten wordt." De buurtbewoners vrezen bovendien dat hun eigendom minder waard zal zijn.  

Herindeling van het strand

Het gemeentebestuur herschikt het strand: van twaalf bewaakte zwemzones naar acht. Door de uitbreiding krijgt Koksijde de grootste surfzone van de kust. Volgens het bestuur is dat nodig omdat er steeds meer watersporters zijn. De huidige insteekzones zijn te klein waardoor de watersporters soms een gevaar zijn voor de zwemmers. Door de beide watersportclubs ruimtelijk te verbinden, is het mogelijk om bij de ene club in het water te gaan en bij de andere er uit te komen.

Meest gelezen