De Russische president Poetin en zijn Wit-Russische collega Loekasjenko samen op de foto.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Gebruikt Rusland energiemacht om Wit-Rusland tot een fusie te dwingen?

De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko heeft zich opnieuw boos gemaakt op Rusland. Volgens hem zet Moskou zijn land via het onderbreken van de leveringen van aardgas en olie onder druk om een fusie aan te gaan. "Ik zal dat nooit toestaan", belooft Loekasjenko.

President Loekasjenko van de voormalige Sovjetrepubliek Wit-Rusland is boos uitgevallen naar buurland Rusland. De relaties tussen beide landen zijn opnieuw op een dieptepunt beland, ondanks een ontmoeting tussen Loekasjenko en zijn Russische collega Vladimir Poetin vorige week.

Volgens Loekasjenko probeert het Kremlin met de wortel van goedkopere leveringen van aardgas en olie Wit-Rusland te dwingen tot een fusie in een soort unie van beide voormalige Sovjetrepublieken. Nu was er in 1999 al een politiek-economische Unie van Rusland en Wit-Rusland afgesproken, maar die is ondanks Russische druk nooit van de grond gekomen.

Tot nu toe kreeg Wit-Rusland erg gunstige tarieven van het buurland voor zijn energie, maar Moskou heeft dat onlangs stopgezet. Nochtans is dat goedkope tarief erg belangrijk voor Wit-Rusland, want het haalt veel inkomsten uit de raffinage van Russische olie voor die uitgevoerd wordt naar lidstaten van de Europese Unie. 

Poetin ook na 2024 nog aan de macht?

Een integratie (of annexatie) van Wit-Rusland zou een belangrijke opsteker zijn voor de Russische president Vladimir Poetin. Zo zou hij zijn invloedssfeer in Europa een pak meer westelijk kunnen uitbreiden en bovendien wordt zo toch een deel van de oude Sovjet-Unie hersteld. Bovendien zou Rusland zijn greep op de noordgrens van Oekraïne versterken. (Lees verder onder de kaart).

Volgens sommige waarnemers zit er echter meer achter. Als het tot een unie of confederatie tussen beide landen zou komen, zou Poetin als staatshoofd van die unie kunnen optreden. Op die manier zou hij nog aan de macht kunnen blijven. Volgens de grondwet van de Russische Federatie kan Poetin na 2024 niet meer aan de macht blijven, maar dat slaat uiteraard niet op de eventuele nieuwe structuur met Wit-Rusland.

Zijn rivaal Loekasjenko ziet dat niet zitten. Loekasjenko zwaait al sinds 1994 met harde hand de plak over Wit-Rusland en lijkt niet van plan om de macht af te staan of tweede viool te spelen na Poetin in een soort unie met Rusland. Loekasjenko voert een erg autoritair bewind en dat heeft tot spanningen geleid met de EU. Toch lijkt de leider van Minsk geneigd om de banden met Europa aan te halen als tegengewicht tegen de Russische invloed.

Meest gelezen