Videospeler inladen...

Koen Geens (CD&V) neemt ontslag als koninklijk opdrachthouder en begraaft regering met PS én N-VA

Koen Geens (CD&V) heeft vroeger dan verwacht ontslag genomen als koninklijk opdrachthouder.  Hij heeft aan de koning zijn ontslag aangeboden omdat de PS duidelijk laten weten had "dat zij op dit ogenblik -  en ik denk dat dat definitief is - met een andere partij niet aan tafel wilden gaan", aldus de vicepremier. Die andere partij, dat is natuurlijk de N-VA. De koning zal maandag consultaties aanvatten, laat het paleis weten. 

Koen Geens werd op 31 januari onverwacht aangesteld als koninklijk informateur. Zo verving hij de vorige informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR), die eerder die dag uit hun opdracht werden ontslagen.

Geens moest voorbereidingen treffen om (eindelijk) regeringsonderhandelingen op te starten. Hij werkte onder druk van zijn partij vooral op de piste van een regering met de PS én de N-VA, een zogenoemde "paars-gele regering". Bij de verkiezingen in mei vorig jaar werden zij de grootste partijen aan beide kanten van de taalgrens. 

Magnette "en a marre"

Vrijdagmorgen haalde PS-voorzitter Paul Magnette heel wat kranten met de boodschap "j'en ai marre" ("ik ben het beu"): "Het moet nu toch duidelijk zijn dat er tussen de PS en de N-VA niets gemeenschappelijk is", zei hij bij de RTBF.

Een gezamenlijke regering "zal nooit werken", aldus Magnette, "en dus moet men naar alternatieven durven kijken". N-VA antwoordde dat de PS dus "een zo links mogelijke regering" wil "zonder meerderheid in Vlaanderen". "We nemen akte van het dictaat van de PS."

Definitief einde

Koen Geens zag de uitlatingen van Magnette vandaag als een signaal om zijn opdracht vroegtijdig stop te zetten, zei hij vanavond tijdens een persconferentie. 

"Spijtig genoeg heb ik niet met alle partijen kunnen spreken omdat dat in de loop van de laatste dagen het proces doorkruist is geworden door duidelijke mededelingen van een partij dat zij op dit ogenblik -  en ik denk dat dat definitief is - met een andere partij niet aan tafel wilden gaan."

Voor de goede verstaander: PS wil niet in zee gaan met de N-VA. "Gesprekken als deze zijn alleen maar mogelijk als de grootste discretie en het grootste vertrouwen bewaard kunnen blijven", voegde Geens er nog aan toe.

Bekijk hier de bewuste passage uit de persconferentie van Geens  en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Dank en humor

"Bedankt Koen Geens voor uw inzet om te zoeken naar een stabiele regering", zegt voorzitter Joachim Coens van CD&V. "CD&V heeft haar verantwoordelijkheid genomen en alles geprobeerd."

Ook voorzitter Meyrem Almaci van Groen heeft woorden van dank voor Geens. "Dank voor het professionele onderhoud en het werk van Koen Geens. Groen was, is en blijft constructief. Er zijn meerdere legitieme oplossingen. Tijd om het opbod te stoppen en ook de andere een ernstige kans te geven."

Voorzitter Tom Van Grieken van Vlaams Belang lijkt het allemaal met humor te aanschouwen. "Straks hebben we nog eerder vervroegde verkiezingen dan voorzittersverkiezingen bij Open VLD", schrijft hij bij een foto met het opschrift "Strompelen richting stembus?". "Misschien kan Gwendolyn Rutten (voorzitter van Open VLD, red.) ze laten samenvallen?"

Onze reporter Willem Van Mullem volgde de persconferentie van Koen Geens. Hieronder kunt u zijn toelichting in "Terzake" bekijken:

Videospeler inladen...

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen