Foto: Philip Franssen NIjmegen

Geluidsoverlast in Leuven: "Tijdens schooljaar klagen inwoners over studenten, in juni is het omgekeerd"

In 2019 kreeg de Leuvense politie 2.745 meldingen van geluidsoverlast binnen. Het gaat voornamelijk om overlast veroorzaakt door buren en studenten. Eén op de vijf klachten gaat over te luide kotfeestjes. Terwijl het in juni de studenten zijn die klagen over luidruchtige buren. 

Dat een studentenstad als Leuven te maken heeft met geluidsoverlast is geen nieuws. In 2019 kreeg de politie opnieuw heel wat meldingen binnen: zo'n 1.300 veroorzaakt door luidruchtige mensen,  1.200 door te luide muziek. "Het gaat vooral om klachten tussen buren", zegt Nicolas De Piero van de Leuvense politie. "Daarnaast zijn vooral kotfuiven en straatlawaai oorzaak van geluidshinderklachten. De kotfeestjes waren goed voor één klacht op de vijf." 

In juni zitten studenten volop in de examens, door te luide medestudenten of buren kunnen ze zich niet meer volop concentreren

Nicolas Del Piero, Politie Leuven

Dat er een klachtenpiek is aan het begin van het academiejaar hoeft niemand te verwonderen. In oktober liepen er bij de politie zo'n 353 klachten binnen. Opvallend is dat er ook in juni een piek van het aantal klachten is. Tijdens de studentenblok werden bij de politie 335 meldingen genoteerd. "De studenten zitten volop in de examens en willen zich dan ook volop kunnen concentreren", legt de politiewoordvoerder uit. "Als het dan iets te luid wordt bij een buur of bij een andere student, die al klaar is met zijn examens, dan lopen de meldingen binnen." 

Meest gelezen