Videospeler inladen...

Gratis lichtfestival in Brussel of kunst in Leuven? Dit heeft het weekend voor u in petto

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Cultuurman Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

De lichtjes van Brussel

Nog tot 16 februari mag Brussel even de titel van lichtstad lenen van grote zus Parijs. Het lichtfestival Bright Brussels nodigt u uit om de stad op een andere manier te leren kennen, langs een nieuw parcours dat vertrekt aan Brussel Centraal. Zo is de Kapellekerk helemaal ingekleed, en worden de winterlandschappen van Bruegel geprojecteerd op de buitenmuren van de Hallepoort. Nog tot zondag lichten de installaties op, telkens van 19 uur tot 23 uur. 

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Dag van de Academies

Het wordt een zaterdag "onder stoom", want het thema van de jaarlijkse Dag van de Academies is steam. Voluit wordt dat Science, Technology, Engineering, Arts en Mathematics. Kortom, de combinatie van kunst en technologie. De meer dan 200.000 leerlingen uit het kunstonderwijs tonen vandaag hun kunnen, de hele programmatie vindt u via deze site.

Eenzaamheid in Leuven

Er zijn nog nooit zoveel manieren geweest om contact te leggen, en we hebben ons nog nooit zo vaak alleen gevoeld. Die tegenstrijdigheid zet het STUK in Leuven centraal in deze nieuwe editie van "Artefact". 23 kunstenaars die rond eenzaamheid werken tonen hun werk in de tentoonstelling "Alone together", die nog tot 1 maart gratis toegankelijk is.

Zo leert u meer over het Japanse fenomeen hikikomori, bijvoorbeeld. Mensen die zich sociaal volledig terugtrekken en zichzelf letterlijk barricaderen. Doe uzelf een plezier en trek er wél op uit, en ontdek de expo en de vele randactiviteiten van "Artefact".

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Vonken in Gent

Geen vonken en vuur in Gent, maar wel een stadsfestival voor folk, roots en akoestische muziek, dat belooft het allereerste "Vonkfestival". Tussen 15 uur en 18 uur zijn er gratis optredens, en ook na 22 uur wordt er gejamd in het festivalcafé. Uw eigen instrument meenemen mag, maar voor een uitgebouwd orgel is er misschien geen plaats in het Lakenmetershuis op de Gentse Vrijdagmarkt.

In Heusden-Zolder spelen ze een spel vanavond

Vergeet "Monopoly" en "Cluedo", want in de Spelfabriek staan er nog zo'n 1.000(!) andere (bord)spellen op u te wachten. De beurs in Heusden-Zolder is niet gratis, maar biedt misschien wel inspiratie voor jaren spelplezier.

Liefdeskevers in Brussel

Het is traditie op zondag na Valentijnsdag: de "Love bugs parade". Zo'n 300 oldtimers én nieuwe VW-kevers blazen om 11 uur verzamelen aan de triomfboog van het Jubelpark. Daarna volgt een tocht door Brussel.

Als u op dat moment toch in het Jubelpark bent, ga dan zeker ook eens kijken naar de pas gerestaureerde maquette van het oude Rome, in het Museum Kunst & Geschiedenis. Na 20 jaar kunt u de maquette weer van dichtbij bewonderen. Prettig weekend!

Meest gelezen