Radio 2

Grimbergen kan na 30 jaar eindelijk voet- en fietspaden aanleggen langs "privéweg" van Brusselse notaris  

Na dertig jaar van gerechtelijke procedures kan de gemeente Grimbergen eindelijk een voet- en fietspad aanleggen langs de Sparrenlaan. De weg werd in de jaren zestig aangelegd door een Brusselse notaris als ontsluiting van een grote verkaveling. Maar er kwamen nooit huizen en de notaris bleef de weg beschouwen als privé-eigendom. 

De Sparrenlaan in Grimbergen is vandaag een drukgebruikte straat. De weg werd eind jaren zestig door een verkavelaar aangelegd met bijhorende rioleringen. Het was de bedoeling dat er een megaverkaveling langs de weg zou komen met zo'n 100 woningen. Maar die plannen gingen niet door, want de overige nutsvoorzieningen werden niet uitgevoerd, zoals voorgeschreven in de vergunning.   

Muur sluit weg tijdlang af

Omdat de verkavelaar, een schatrijke notaris uit Brussel, zelf de weg had aangelegd, beschouwde hij die als privéweg. In de jaren 80 liet hij de weg dan ook een tijdlang afsluiten met een muur.  Nu, na tientallen jaren van gerechtelijke procedures, kon de gemeente eindelijk eigenaar worden van de weg. Omdat de weg al ruim 30 jaar gebruikt wordt door iedereen, is de gemeente nu eigenaar geworden.  

Zwakke weggebruikers

Grimbergen gaat nu verlichting en voet- en fietspaden aanleggen. Zo moet de Sparrenlaan veiliger worden voor de zwakke weggebruikers. 

Meest gelezen