Videospeler inladen...

Te weinig plaats in onze gesloten jeugdinstellingen, procureur: "Onze sterkste maatregel blijkt lege doos te zijn"

Er zijn nog altijd te weinig plaatsen in gesloten jeugdinstellingen. "En dat is spijtig", klaagt Ine Van Wymersch, procureur van het parket Halle-Vilvoorde aan in Het Laatste Nieuws. "Als de sterkste maatregel die we hebben een lege doos blijkt te zijn, dan is dat natuurlijk zeer frustrerend voor iedereen die in de veiligheidsketen werkt", vertelt ze aan onze redactie.

Zes jongeren die afgelopen weekend opgepakt werden in een drugsonderzoek werden eergisteren opnieuw vrijgelaten onder voorwaarden. De reden? Er was niet genoeg plaats in de gesloten jeugdinstelling. En dus kon de jeugdrechter niet anders dan de jongeren naar huis te sturen.

Het verhaal klinkt bekend in de oren. Het is immers niet de eerste keer dat jongeren voor zware feiten opgepakt worden, maar dat ze niet terecht kunnen in een jeugdinstelling.

"Frustrerend"...

"En dat is spijtig", zegt Ine Van Wymersch, nu procureur in Halle-Vilvoorde, maar vroeger jeugdmagistraat bij het parket in Brussel. "Politie, parket, jeugdrechter, iedereen werkt hard om bepaalde jongeren een tijdje een sterk signaal te geven. Als die sterkste maatregel die we hebben een lege doos blijkt te zijn, dan is dat natuurlijk zeer frustrerend voor iedereen die in die veiligheidsketen werkt."

Als de sterkste maatregel die we hebben een lege doos blijkt te zijn, dan is dat natuurlijk zeer frustrerend voor iedereen die in de veiligheidsketen werkt 

Ine Van Wymersch - Procureur Halle-Vilvoorde

... en geen goed signaal voor de jongeren

Het is niet alleen frustrerend, het is vooral ook geen goed signaal naar de jongeren toe, vertelt ze. "Het is heel belangrijk dat we vanaf het eerste feit een signaal geven aan jongeren die feiten plegen. Dat hoeft zeker niet altijd meteen een plaatsing in een gesloten jeugdinstelling te zijn. Een oproeping bij het parket, of voorwaarden kunnen zeker en vast ook doeltreffend zijn. Maar het is wel belangrijk dat we bij de zwaarste en meest hardleerse gevallen wel een andere oplossing hebben en dat een plaatsing mogelijk is."

Je geeft eigenlijk aan dat je geen vuist kan maken tegen de meest zware vormen van criminaliteit

Ine Van Wymersch - Procureur Halle-Vilvoorde

"Niemand zal ontkennen dat je geen sterk signaal geeft wanneer je tegen een jongere zegt: "Nu moet je naar een gesloten instelling", maar er blijkt geen plaats te zijn en je laat die jongere gewoon naar huis. Daarmee geef je eigenlijk aan dat je geen vuist kan maken tegen de meest zware vormen van criminaliteit."

Lees verder onder de foto: 

Procureur Ine Van Wymersch

Al is het zeker niet zo dat er niets gebeurt, benadrukt ze. "Het nieuwe jeugddelinquentiedecreet geeft heel wat nieuwe mogelijkheden. We kunnen echt werken met een cascadesysteem en bijvoorbeeld als parket ook voorwaarden opleggen. Maar natuurlijk moet die cascade tot het einde doorgetrokken kunnen worden. Als dat kan, zullen we nog veel doeltreffender kunnen zijn."

Vanuit het parket vraagt ze dan ook dat ze al die mogelijkheden ten volle kunnen benutten. Maar ze kijkt daarbij ook naar het parket zelf. "Bij het parket loopt een aanwervingsprocedure voor een nieuwe criminoloog. We hopen dat die hier zo snel mogelijk is, zodat we alle mogelijkheden hebben om op te treden tegen criminaliteit."

Het parket van Oost-Vlaanderen sluit zich aan bij de kritiek van hun collega's in Halle-Vilvoorde: "Er is op dit ogenblik een manifest gebrek aan plaatsen in de gesloten jeugdinstellingen, met alle gevolgen van dien voor de openbare veiligheid", zegt het parket van Oost-Vlaanderen in een persmededeling. Ook zij werden de voorbije week geconfronteerd met het plaatsgebrek.

Herbekijk hier de journaalreportage:

Videospeler inladen...

Bekijk hier het gesprek in "Terzake" met Ine Van Wymersch, procureur van het parket Halle-Vilvoorde:

Videospeler inladen...

Meest gelezen