Videospeler inladen...

"Liefste Hilde": jonge boeren vragen minister Crevits (CD&V) in liefdesbrief om hulp (en zij stuurt een terug)

Een groep jonge boeren van de Groene Kring heeft op deze Valentijnsdag een liefdesbrief aan Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) voorgelezen. Daarin vragen ze haar hun belangen in Europa te verdedigen. Crevits antwoordde toepasselijk met een eigen liefdesbrief. 

De jonge landbouwers staan onder druk. De afgelopen 20 jaar is het aantal landbouwbedrijven bijna gehalveerd. De jonge boeren roepen hun minister van Landbouw, Hilde Crevits (CD&V) op om oog voor hen te hebben. Dat doen ze op een originele manier: met een liefdesbrief. 

"Het is voor jonge landbouwers heel moeilijk. Boeren is geen hobby, het is een beroepsactiviteit, en het moet rendabel zijn." Aan het woord is Bram Van Hecke, de voorzitter van de Groene Kring, de grootste vereniging van jonge landbouwers in Vlaanderen, die de brief heeft verstuurd. 

De landbouw is geen hobby, het is een beroep. We moeten het hoofd boven water kunnen houden.

Bram Van Hecke, voorzitter Groene Kring

Dat de boerenstiel het moeilijk heeft, blijkt ook uit cijfers van het Departement Landbouw en de Boerenbond. In 1999 waren er in Vlaanderen nog 42.377 landbouwbedrijven, bijna twintig jaar later, in 2018, waren dat er nog maar 23.361. Bijna 20.000 boeren deden de boeken toe. Vandaag, op Valentijn, roepen de jonge landbouwers hun voogdijminister op om aan hen te denken. Dat doen ze met bloemen en een gedicht.

Liefste Hilde
Telkens als ik jou zie, gaat mijn hartje sneller slaan
Laat mijn liefde voor jou zeker niet over gaan
Voor verderzetting van sofa-steun ben ik niet
Geef mij GLB op actief landbouwgebied
Veel open ruimte is van groot belang
Anders jagen we elkaar op stang
Neem vooral de jonge boeren in gratie
En help ze bij de wissel van generatie
Ook al is dit voor Demir, vergunningen en mestactieplan
Al die belastingen en stress, daar willen we niets van
Een economische sector zijn we bovenal
Laat ons daarbij niet in verval
Ik wil er graag goed blijven uitzien
Help me een beetje en je krijgt een dikke 10!
Weet dat ik veel van je hou
Hopelijk blijf je mij eeuwig trouw
Veel liefs
De jonge landbouwer

De jonge landbouwers vragen de minister vooral om haar stempel te drukken op het Europees landbouwbeleid, het GLB. "Wat daar heel belangrijk is, is een evenwichtige verdeling van de subsidies. Vaak krijgen oudere landbouwers nog veel subsidies, hoewel ze niet meer veel of zelfs niets produceren. Die centen zouden beter verdeeld kunnen worden", meent Van Hecke.

Onbetaalbare akkers

In tweede instantie vragen de jonge landbouwers dat de minister werk maakt van betaalbare akkers. "Het is heel moeilijk om aan grond te geraken die nog betaalbaar is", zegt Bram Van Hecke. In 2019 daalde de prijs van de landbouwgrond in Vlaanderen met 3 procent, voor één hectare landbouwgrond betaal je in West-Vlaanderen gemiddeld 60.000 euro, in Limburg 43.000 euro en in Vlaams-Brabant 42.600 euro. Maar de jaren daarvoor, tussen 2014 en 2018, steeg de prijs van de Vlaamse landbouwgrond met 26 procent.   

Minister Crevits belooft de jonge boeren dat ze hen niet uit het oog zal verliezen. En ook zij deed dat - hoe anders op 14 februari - met een liefdesgedicht.

Ode aan onze jonge landbouwers

Liefste jonge actieve landbouwers,
Hoeders van groenten, fruit of herkauwers.

Vooreerst bedankt voor jullie brief
Hij was oprecht, begaan en lief.

Hij deed mijn hartje sneller slaan,
Want ik ben echt met u begaan.

Uw bekommernis en ergernis,
over grond, Europa of salaris

Neem ik dan ook gaarne mee,
Naar parlement, regering of TV

Waar ik met liefde, passie en vuur,
Zal strijden voor duurzame agricultuur

Want zonder jullie noeste werk
En kwaliteit, jullie handelsmerk,

Geen melk noch boter zelfs geen eitjes,
Of gezonde zoetigheidjes

Ik sta dan ook heel graag garant
Voor een eerlijk inkomen, voldoende grond
en een flinke dosis boerenverstand!

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen