Videospeler inladen...

Kandidaat van Emmanuel Macron voor burgemeesterschap van Parijs haakt af nadat Rus intieme video heeft gelekt

In Frankrijk trekt Benjamin Griveaux, de kandidaat van de partij van president Macron voor het burgemeesterschap van Parijs, zijn kandidatuur in. Eerder was een seksvideo van Griveaux op het internet gepubliceerd. In Frankrijk is het schenden van het privéleven van politici een zware inbreuk. De partij van Macron is woedend en moet een maand voor de verkiezingen op zoek naar een nieuwe kandidaat-burgemeester.

Over een maand wordt in Parijs een nieuwe burgemeester gekozen. Ieder arrondissement in Parijs heeft een eigen burgemeester en gemeenteraad, maar daarboven is sinds eind de jaren 70 een "opperburgemeester" in functie. Dat is een erg prestigieuze functie; onder meer de voormalige premier en president Jacques Chirac was jarenlang burgemeester van de hoofdstad.

Nu is de socialiste Anne Hidalgo burgemeester van Parijs, maar de partij van de centrumpresident Emmanuel Macron (La République En Marche of LREM) had Benjamin Griveaux naar voren geschoven als alternatief. Griveaux leidde in de peilingen tot hij eind vorig jaar te maken kreeg met een afscheuring binnen zijn partij. Sindsdien ligt de socialiste Anne Hidalgo opnieuw aan de kop in de peilingen.

Een maand voor de verkiezingen geeft Griveaux er nu de brui aan, nadat was gebleken dat de Russische immigrant Pjotr Pavlenski een video op het internet verspreid heeft, waarin te zien zou zijn hoe Griveaux masturbeert. Die heeft daarop zijn kandidatuur ingetrokken. De partij van Macron moet nu in allerijl een nieuwe kandidaat met voldoende gewicht vinden en dat wordt niet eenvoudig.

"Democratie is in gevaar"

In een korte toespraak zegt Griveaux dat hij zijn kandidatuur intrekt om zijn familie te beschermen. De politicus krijgt wel steun over de partijgrenzen heen, ook van zijn politieke rivalen. Premier Edouard Philippe heeft zijn sympathie uitgesproken voor Griveaux, maar begrijpt diens beslissing. 

De meeste Franse politici vinden dat het publiceren van dergelijke beelden de democratie in gevaar kan brengen. Huidig burgemeester Anne Hidalgo roept op om het privéleven van politici te beschermen. De uiterstlinkse politicus Jean-Luc Mélenchon waarschuwt dat het Franse publiek zich niet mag laten meesleuren door voyeurisme. "Wij proberen hier niet om heiligen te kiezen", klinkt het bij het extreemrechtse Rassemblement National (het vroegere Front National). RN-voorzitster Marine Le Pen legt dan weer de verantwoordelijkheid bij Griveaux zelf die zich volgens haar "onverantwoordelijk heeft gedragen". 

In Frankrijk overheerst de consensus dat het privéleven van politici gescheiden moet blijven van de openbaarheid. Dat geldt ook voor seksuele relaties en voorkeuren. Het antwoord "et alors?" (en wat dan nog?) van voormalig president François Mitterrand over de vraag van een journalist over zijn buitenechtelijke dochter, was daar een bekend voorbeeld van.

Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner waarschuwt overigens dat het verspreiden van foto's of video's zonder toestemming van de getoonde personen strafbaar is met opsluiting tot twee jaar. (Lees verder onder de foto).

De Rus Pjotr Pavlenski stond eerder terecht wegens brandstichting bij de Banque de France.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Wie is die Russische activist?

De 35-jarige Russische "artiest" Pjotr Pavlenski die de beelden van Griveaux verspreid heeft, verdedigt zich. Volgens hem wilde hij de "hypocrisie van Griveaux" aan de kaak stellen omdat die zich opstelde als "verdediger van de familiewaarden". 

Pavlenski is niet aan zijn proefstuk toe en voerde in Rusland campagne tegen het regime van president Vladimir Poetin. Zo riskeerde hij vervolging omdat hij een brandje had aangestoken in het toegangsportaal van het kantoor van de FSB, de opvolger van de geheime dienst KGB.

De Rus had in 2017 asiel gekregen in Frankrijk, maar haalde al snel de voorpagina's toen hij opnieuw een brandje stichtte aan de deuren van de centrale Banque de France. Ook daarvoor staat hij in Frankrijk terecht.

Bekijk hier de reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen